Deze mieren bewaren schedels van hun vijanden

Wetenschappers zijn een bepaald soort mieren wat beter gaan bestuderen aangezien zij er een nogal macabere hobby op nahouden. De mierensoort Formica archboldi wordt al zestig jaar bestudeerd en blijkt de afgeknipte hoofden van vijandmieren te verzamelen. De soort houdt er ook een merkwaardige manier van doden op na. Zij bootsen hun vijand na, komen rustig dichterbij, waarna ze deze met zuur besproeien.

De mier woont eigenlijk alleen in de Amerikaanse staat Florida en in delen van Alabama en Georgia. Hun nesten zijn bezaaid met de afgeknipte hoofden van hun vijand, de gevaarlijke vleesetende mierensoort Odontomachus brunneus, ofwel jaw-trap ant. Een ontzagwekkende soort die hun enorm sterke kaken meer dan veertig maal per seconde kan dichtklappen.

Het onderzoek focust zich voornamelijk op de manier van jagen van F. archboldi. Alle mieren hebben namelijk een laagje was over hun lichaam, voornamelijk bedoeld om zichzelf tegen uitdrogen te beschermen. Gedurende evolutie zijn mieren deze specifieke waslaag gaan gebruiken als communicatiemiddel; wie is vriend en wie is vijand of welke mier is geslachtsrijp. Deze waslaag kan per kolonie verschillen en is enorm divers.

F. archboldi lijkt zich chemisch gezien aan te kunnen passen aan hun vijand, waardoor deze denkt met een soortgenoot te maken te hebben. Het lijkt erop dat het waslaagje van F. arachboldi zelfs meer op zijn vijand lijkt dan op iets verdergelegen soortgenoten. De nepvriend besproeit na het besluipen het zeer corrossieve miernzuur over zijn vijand waardoor deze verlamd raakt. De getroffen mier wordt naar het nest gesleept, waarna deze uiteengereten wordt en de lichaamsonderdelen worden tentoongesteld in het nest.

"In het begin dachten we te maken te hebben met een merkwaardige koppensnellende mierensoort, maar nu blijkt het een zeer ingenieuze soort te zijn die de vijand nauwgezet kan nabootsen. Hiermee kunnen we nu dus de evolutie van chemische diversiteit bestuderen", aldus onderzoeker Adrian Smith van het North Carolina Museum of Natural Sciences en North Carolina State University. 


Koppensnellende mieren (Bron: Youtube)