VS ontkennen overwegen deportatie Gülen

De Verenigde Staten hopen Turkije rustig te houden en geen zware acties te ondernemen tegen Saoedi-Arabië na de mogelijke moord op journalist Jamal Khashoggi in Turkije door een Saoedisch doodseskader. De VS nemen zelfs de deportatie van Turkije's president Recep Erdogan, islamitisch geestelijke Fathullah Gülen, in overweging om Turkije rustig te houden.

Ambtenaren in de VS hebben aan federale juristen gevraagd of er legale manieren zijn om de tegenstander van Erdogan, die door Istanboel verantwoordelijk wordt gehouden van het plegen van een coup in 2016, het land uit te zetten. Gülen heeft een zogenaamde green card en verblijft al sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvanië.

Zowel de advocaat van Gülen als de FBI willen geen commentaar geven op dit nieuws, maar een medewerker van de Turkse regering vindt dat er maar spoken gezien worden. "We zien absoluut geen connectie tussen de twee", aldus de medewerker. "We willen dat de VS meewerken aan de uitlevering van Gülen. Daarnaast gaan wij gewoon verder met ons onderzoek naar de dood van Kashoggi."

Deze geheime poging om één van de grootste redenen voor spanningen tussen Turkije en de VS, het verblijf van Gülen in de VS, op te lossen lijkt een manier van president Donald Trump om twee bondgenoten, Turkije en Saoedi-Arabië, tevreden te houden.

Het suggereert in ieder geval dat het Witte Huis op zoek zou zijn naar manieren om de woede van Erdogan over de moord in te dammen, terwijl Trump's nauwe bondgenoodschap met de steenrijke Saoedi-Arabië's controversiële leider, kroonprins Mohammed bin Salman, behouden blijft.

update 22:38
Inmiddels heeft president Trump de geruchten over een mogelijke deportatie van de invloedrijke geestelijke ontkend.