CIA: 'Saoedische kroonprins gaf opdracht op moord journalist'

Bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zijn naar The Washington Post gegaan met mogelijk het minst schokkende en verrassende nieuws ooit: volgens de CIA zou de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman toch wél achter de moord op journalist Jamal Khashoggi zitten.

Khashoggi werd anderhalve maand geleden vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Het verhaal van de Saoedi's ging van 'niet waar' naar 'oeps, foutje' naar 'een team van vijftien man was met hem aan het praten, wat op een handgemeen uitliep, waarna Khashoggi kwam te overlijden en zijn lichaam in stukken werd gezaagd'. 

Kortom, het verhaal veranderde bij elk nieuwsbericht weer, maar één ding bleef hetzelfde: de autoriteiten van Saoedi-Arabië konden keer op keer niet duidelijk genoeg zeggen dat kroonprins Bin Salman er toch écht niks, maar dan ook he-le-maal niks vanaf wist. MBS, de man die vrijwel alles dirigeert wat in Saoedi-Arabië wel of niet mag gebeuren, was volkomen onschuldig en wist van niks.

Daar is de CIA het nu toch niet echt mee eens. Een belangrijk aanknopingspunt zou een telefoongesprek zijn tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, broer van de kroonprins en Saoedisch ambassadeur in de VS. Hij zou gebeld hebben met Khashoggi om hem te vertellen dat hij bij het Saoedische consulaat in Turkije documenten op moest halen, waarmee hij dan zou kunnen trouwen met zijn (Turkse) vriendin.

Volgens de CIA vertelde ambassadeur Bin Salman er duidelijk bij dat het volkomen veilig was voor de journalist, die in de VS woonachtig was en regelmatig behoorlijk fel van leer trok tegen de Saoedische autoriteiten. Volgens de Amerikaanse krant zou de ambassadeur het telefoontje gepleegd hebben in opdracht van zijn broer, de almachtige kroonprins dus.

Niet geheel verrassend wordt een en ander weer ontkend, voorlopig dan. "Ik heb Khashoggi nooit telefonisch gesproken en heb hem zeker niet aangeraden naar Turkije te gaan", aldus Khalid bin Salman op Twitter. De macht van MBS is overigens ook een goede reden voor de CIA om aan te nemen dat hij wél van de moord wist: "Het is onmogelijk dat dit gebeurde zonder dat hij minstens op de hoogte was", aldus een bron.

Het officiële verhaal is inmiddels dat Khashoggi op het consulaat is vermoord door een speciaal naar Istanboel afgereisd team. Dat team, met onder meer experts op gebieden als forensisch onderzoek en anatomie, zou als opdracht slechts gehad hebben om Khashoggi ervan te overtuigen terug te keren naar Saoedi-Arabië en zeker niet om hem te vermoorden. Kroonprins Mohammed bin Salman wist overigens van niks.