Achtervolgingsploegen tweede in World Cup, eindelijk weer winst Russen

Tijdens de eerste World Cup-dag van het nieuwe schaatsseizoen, in het Japanse Obihiro, hebben de Nederlandse achtervolgingsploegen zowel bij de mannen als bij de vrouwen een tweede plek gepakt.

Sven Kramer en topman Patrick Roest waren niet aanwezig en dus stond er een wat andere opstelling op het ijs namens Nederland: de jongelingen Marcel Bosker en Chris Huizinga reden met veteraan Douwe de Vries. Dat leverde een tweede plek op, want met 3:42,14 was de Nederlandse ploeg niet opgewassen tegen het geweld van Aleksandr Rumyantsev, Danila Semerikov en Sergey Trofimov.

Het Russische trio reed naar een tijd van 3:41,26 minuten en won zo voor het eerst sinds 2012 weer eens een World Cup-wedstrijd. Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen en Simen Spieler Nilsen, de regerend olympisch kampioenen, moesten namens Noorwegen genoegen nemen met de derde plek.

Ayano Sato en de zusjes Miho en Nana Takagi reden alle andere vrouwenploegen het snot om de oren. De Japanse ploeg, al enige tijd dominant bij de vrouwen, snelde naar een tijd van 2:57,80 minuten, veel sneller dan de 3:00,13 van Nederland. Ireen Wüst, Lotte van Beek en Joy Beune pakten daar wel de tweede plek mee, voor Rusland. De Duitse dames reden tegen Japan en werden voor men met de ogen kon knipperen al op een ronde gezet.