De Brexit: Wat is er vandaag gebeurd?

Vandaag was the day after, gisteravond maakte het Britse kabinet bekend akkoord te gaan met een voorlopige brexit deal. Dat had vandaag de nodige gevolgen. In dit artikel een terugblik op een roerige dag.

De dag begon met het aftreden van een aantal ministers en andere leden van de regering. Meest prominent waren Esther McVey, de werk- en pensioenminister, en vooral Dominic Raab, de brexit minister. Raab was de minister die op papier verantwoordelijk was voor de brexitonderhandelingen. In de praktijk werden de onderhandelingen vooral gedaan door de hoogste ambtenaar op het ministerie van premier May. Desondanks is dit een flinke tegenslag voor premier May die gisteravond nog dacht het hele kabinet aan boord te hebben. 

Naast Raab en McVey stapten onder meer de staatssecretaris voor Noord-Ierland en de staatssecretaris voor Brexit op. Ook op ambtenarengebied kreeg May een klap te verwerken. Nikki Da Costa, de ambtenaar die de deal door het parlement zou moeten loodsen stapte vandaag eveneens op. In totaal hielden vandaag twee ministers, twee staatssecretarissen en een aantal onderministers het voor gezien. Ook dreigt minister Gove van Milieu, voedsel en landelijke gebieden nog op te stappen nadat hij de post van Brexitminister heeft geweigerd eerder vandaag.

Toen bekend werd dat een aantal ministers het voor gezien hield werd de positie van May meteen onderwerp van gesprek. Steeds meer Conservatieve leden van het Lagerhuis lieten weten van May af te willen. De meest prominente, Jacob Rees-Mogg, hield een persconferentie waar hij aankondigde een leiderschapsverkiezing te willen afdwingen. Daarvoor zijn 48 brieven nodig van conservatieve leden van het Lagerhuis die dat ook willen. Er zijn bronnen die beweren dat dat aantal al gehaald is. Maar daarover is nog niks zeker. De enige die dat weet is de voorzitter van de 1922 committee, Graham Brady. Wel is bekend dat Brady vandaag een lang gesprek heeft gehad met de chief whip, de fractieleider van de conservatieven. Velen beschouwen dat als een signaal dat er een leiderschapsverkiezing op handen is.

Aan het begin van de avond hield premier May een persconferentie. Op die persconferentie verdedigde ze haar deal nogmaals en gaf aan dat het aannemen van deze deal in het nationaal belang is. Verder is er in deze persconferentie weinig nieuws verteld.

Al met al kunnen we wel stellen dat het voor premier May een zware dag was vandaag. De kans dat haar deal het gaat halen is gereduceerd tot praktisch nihil. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

De Brexit: Wat is er vandaag gebeurd? (WikiCommons/Kuhlmann/MSC)
De Brexit: Wat is er vandaag gebeurd? (WikiCommons/Kuhlmann/MSC)