Zware celstraffen voor gekwalificeerde doodslag

Drie mannen uit Bulgarije hebben elk 17 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen vanwege doodslag op een 65-jarige man uit Rilland. De vierde verdachte, een 22-jarige Bulgaarse vrouw, kreeg 12 jaar cel. De doodslag ging gepaard met heftig geweld en diefstal van hennep. De rechtbank in Middelburg sprak het vonnis donderdagmiddag uit.

Mond afgeplakt met tape
Het feit vond plaats in maart 2017. De rechtbank heeft vastgesteld dat de vier het slachtoffer in zijn huis hebben opgezocht voor een rip deal en heftig geweld hebben toegepast op hem. Hierna hebben ze hem gekneveld met tie-wraps, een prop plastic in zijn mond gestopt en zijn mond afgeplakt met tape. De vier hebben vervolgens hennep van de wietplantage op de zolder van het huis geroofd en hebben het slachtoffer daarna achtergelaten terwijl hij zeer ernstig gewond was. Het slachtoffer is vervolgens overleden.

Extreem geweld
De rechtbank gaat er niet van uit dat het viertal van tevoren het plan had de man uit Rilland te doden. Wel vermeldt het vonnis ook dat ‘het geweld dat op hem is toegepast om hem uit te schakelen zodat de verdachten hun gang konden gaan, extreem is geweest en bovendien onnodig om de hennepplanten te kunnen stelen.’ Als het slachtoffer het al had kunnen overleven, stelt de rechtbank, is hem deze mogelijkheid in ieder geval ontnomen doordat de verdachten geen hulp verleend of ingeschakeld hebben, waarna het slachtoffer een gruwelijke dood moet zijn gestorven. Dit neemt de rechtbank ook mee als een strafverzwarende omstandigheid.

Strafblad
De officier van justitie had voor elk van de verdachten vijftien jaar celstraf geëist. De rechtbank heeft bij haar vonnis ook het gezamenlijke optreden, de rolverdeling en het buitenlandse strafblad van de drie mannen meegewogen en vindt daarin aanwijzingen voor ‘een zekere mate van bedrijfsmatig optreden in het kader van georganiseerde criminaliteit’. Voor de vrouw valt de straf lager uit, onder meer vanwege haar jonge leeftijd en haar houding gedurende het onderzoek en het proces.