Rusland domineert met 15 keer goud op WK sambo

Niet geheel verrassend is het wereldkampioenschap sambo gedomineerd door de Russen. In Boekarest werd gestreden om in totaal 27 wereldtitels in de Russische vechtsport, waar onder meer Vladimir Poetin een groot fan - en natuurlijk fantastisch beoefenaar - van is.

Er deden sporters uit zo'n tachtig landen mee aan het toernooi, waar gestreden werd in het reguliere sambo voor mannen en vrouwen en het combat sambo voor de mannen. Rusland won vijftien gouden medailles en pakte ook nog eens vier keer zilver en vijf keer brons, slechts in één klasse bij de mannen en twee bij de vrouwen stond er niemand namens Rusland op het podium.

Opvallend waren ook de prestaties van Turkmenistan. Het land won zes medailles, allemaal brons en allemaal in het combat sambo. Georgië deed het met vier keer goud ook prima, net als Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan, allen goed voor twee wereldkampioenen. Frankrijk en Tadzjikistan wonnen één keer goud. 

De Russin Marina Mokhnatkina won voor de zesde keer goud bij de dames tot 68 kilogram, de door MMA-legende Fedor Emelianenko getrainde Valentin Moldavsky won goud in de zwaarste combat sambo-klasse, die boven 100 kilogram, en zijn landgenoot Alsim Chernoskulov pakte in het reguliere sambo voor de zesde keer goud.

Voor de liefhebber zijn veel van de finales hier terug te kijken.

De finale van de het sambo tot 100 kilogram (Bron: YouTube)