City oppermachtig in eenzijdige Manchester derby

Manchester City heeft in eigen huis gewonnen van stadsgenoot Manchester United. Mede dankzij twee assists van Bernardo Silva werd het 3-1.

United stond voor aanvang van het duel al op geruime achterstand in de Premier League, maar de ploeg van José Mourinho trad toch aan met het nodige zelfvertrouwen. Midweeks boekte men een uiterst knappe uitzege bij Juventus en de Portugese trainer hoopte met een defensieve opstelling en snelle spitsen wederom toe te slaan tegen een opponent van wereldklasse.

Die spelopvatting bood City gelegenheid om naar hartenlust aan te vallen en dat was koren op de molen voor de ploeg van Pep Guardiola. Al na twaalf minuten was het raak. Bernardo Silva had in de openingsfase al een kans gemist en besloot nu af te geven op David Silva. Hij schoot de bal via de handen van naamgenoot De Gea in het doel.

Manchester United schrok wakker en besloot iets aanvallender te denken. Chris Smalling kreeg enkele minuten later een kopkans, maar het slot van de eerste helft was voor Manchester City, dat via een schot van Sergio Agüero dichtbij een tweede treffer kwam. Kort na rust lukte hem dat alsnog. Na een combinatie met Riyad Mahrez haalde hij hard uit en dat betekende zijn achtste treffer in een Manchester derby. Een record.

United gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen, maar kwam simpelweg kwaliteit tekort om twee goals te maken. Mourinho bracht wel Romelu Lukaku binnen de lijnen en de van een blessure herstelde Belg verdiende een strafschop die werd benut door Anthony Martial. Dat zou echter het enige schot tussen de palen van United blijken.

De ploeg van Mourinho kwam maar niet tot uitgespeelde kansen en zag hoe Fernandinho aan de overzijde twee mogelijkheden op de beslissing liet liggen. United bracht Mata en Sanchez binnen de ploeg en die wanhoopspoging had niet het gewenste resultaat. Integendeel: Ilkay Gündogan maakte kort voor tijd de derde treffer voor de thuisploeg. Na een voorzet van Bernardo mocht de middenvelder binnenschieten en dat deed hij met overtuiging. Dankzij de zege is Manchester City weer koploper in de Premier League. United staat achtste.

Uitslagen Premier League zondag
Liverpool - Fulham 2-0
Chelsea - Everton 0-0
Arsenal - Wolverhampton Wanderers 1-1
Manchester City - Manchester United 3-1