Superzwaargewichten sluiten WK gewichtheffen af met wereldrecords

In het Turkmeense Ashgabat is het wereldkampioenschap gewichtheffen afgesloten. Zoals gebruikelijk was het op de slotdag tijd voor de superzwaargewichten: de vrouwen boven 87 kilogram en de mannen boven 109 kilogram.

Vrouwen 87kg+
Bij de vrouwen ging het wat goud betreft tussen twee vrouwen: de Russische Tatiana Kashirina en de Chinese Meng Suping. Kashirina won al vier wereldtitels en pakte alle wereldrecords in de klasse boven 75 kilogram, Meng eindigde achter haar doorgaans als tweede, maar won bij afwezigheid van Kashirina - Rusland was immers geschorst - wel olympisch goud in Rio.

Meng opende het trekken met 135 en 140 kilo, Kashirina begon met 140 en faalde vervolgens op 145kg. Dat lukte in haar tweede poging wel, waarmee ze twee kilo winst pakte op de 143kg van Meng's derde poging. Bij het stoten opende Meng met 175kg, Kashirina ging er met 178kg overheen.

De Russin zette door en verstevigde haar leiding met 182kg, waarna Meng voor 184kg ging, met succes. De Russische pakte 185kg er nog achteraan en de opdracht van Meng was daardoor duidelijk: 188kg moest omhoog voor goud, maar dat was voor de goedlachse Chinese net wat teveel gevraagd. Met een totaal van 330kg was het goud - en drie wereldrecords - voor Kashirina, Meng pakte met 327kg zilver, de jonge Thaise Chaidee Duangaksorn wist Kim Kuk-hyang uit Noord-Korea af te troeven: 296kg om 295kg en dus was er brons voor Chaidee.

Vrouwen boven 87 kilogram (Bron: YouTube)

Mannen 109kg+
Bij de mannen was de vraag helemaal niet wie er zou winnen. De Georgische wereld- en olympisch kampioen - en tevens wereldrecordhouder in de nu opgedoekte klasse boven 105kg - Lasha Talakhadze had mogelijk ietwat uitgedaagd kunnen worden door Behdad Salimi, maar de Iraniër gaf twee maanden geleden aan te stoppen na het goud op de Asian Games, terwijl zijn landgenoot Saeid Alihosseini na acht jaar schorsing sterk terugkeerde, maar niet op het WK aanwezig was.

Kortom, er was geen serieuze concurrentie voor Talakhadze, die bij het trekken met speels gemak 207kg, 212kg en ook 217kg boven het hoofd knalde, gelijk een nieuw wereldrecord. Bij het stoten kwam daar 245, 252 en 257 kilo bij, ogenschijnlijk met speels gemak en weer goed voor een wereldrecord, wat hem op een totaal van 474kg bracht...uiteraard een wereldrecord.

Het zilver was voor de Armeniër Gor Minasyan, die 205kg trok en 245kg stootte. De Oezbeek Rustam Djangabaev kwam tot 202 en 245 kilo voor een totaal van 447kg, drie kilo minder dan Minasyan. Met 203kg pakte de Georgiër Irakli Turmanidze overigens brons bij het trekken, maar hij begon - mogelijk wegens een blessure - niet aan het stoten.

Talakhadze haalt uit (Bron: YouTube)