'Satanisten' eisen 150 miljoen dollar van Netflix en Warner Bros.

Netflix en Warner Bros. hebben een flinke schadeclaim aan de broek hangen. Het gaat om de nieuwe serie The Chilling Adventures of Sabrina, waar een beeld is te zien van ene Baphomet, een soort godheid met een soort menselijk lichaam en een soort geitenhoofd.

Dit vage figuur wordt onder meer gebruikt door The Satanic Temple, een zogenaamd satanistische organisatie, die vooral politiek actief is met zaken als de scheiding van kerk en staat. Die groepering liet enkele jaren geleden een standbeeld bouwen van deze Baphomet, die bij een overheidsgebouw in Oklahoma terecht had moeten komen.

Dat gebeurde niet, men was er daar niet zo van gediend, maar het standbeeld is naar eigen zeggen inmiddels een 'centraal icoon' geworden voor de 'satanisten'. Zij zien het dan ook als een probleem dat in de serie op Netflix een vrijwel exacte replica van dat standbeeld is te zien. "Heel veel mensen die ons niet kennen zullen dat monument nu alleen herkennen als 'het beeld van Sabrina' en dat doet ons hele project teniet", aldus mede-oprichter Lucien Greaves.

Het Baphomet-beeld is in de serie schijnbaar vrij belangrijk en dat is een probleem voor de Satanic Temple: hun leden worden zo naar eigen zeggen geassocieerd met de activiteiten van de figuren in de serie, zoals kannibalisme, moord, marteling en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat gaat tegen de waarden van de 'satanisten' in: "Ons basisprincipe is dat onnodig lijden slecht is en alles wat het lijden doet verminderen juist goed is." Men ziet Satan als 'rebel tegen de autoriteit van God, in plaats van een kwaad wezen'.

Pogingen om met Netflix en Warner Bros. in contact te komen om het Baphomet-beeld te verwijderen liepen op niets uit en dus stapte men naar de rechter, met 150 miljoen dollar schadevergoeding als eis. De twee bedrijven hebben nog niet gereageerd.