'Barschutter had PTSS'

De man die woensdag 12 mensen doodschoot in een bar in het Californische Thousand Oaks, is geïdentificeerd als de 28-jarige voormalige marinier Ian David Long. Volgens sheriff Geoff Dean leed de man mogelijk aan een posttraumatische stressstoornis, meldt de NY Post. Long diende tussen 2008 en 2013, waarvan zeven maanden in Afghanistan. Hij pleegde de misdaad met een Glock-pistool en schoot zichzelf daarna dood.

Volgens Dean was de man verschillende malen in aanraking gekomen met de politie. In april was na klachten over geluidsoverlast psychiatrische hulp ingeroepen omdat Long zich verward gedroeg. De situatie werd echter niet ernstig genoeg bevonden om hem ter observatie op te laten nemen.

De Borderline Bar and Grill is een populaire uitgaansplek bij studenten, die daar woensdag bij een linedanceavond waren. De ex-marinier schoot bij de deur eerst meteen de uitsmijter neer, en vuurde binnen op personeel en publiek. Volgens aanwezigen leek het alsof hij wist waar hij mee bezig was. Mensen gooiden stoelen door de ruiten om weg te komen. Een politieman die de zaak binnenging na de melding van de schietpartij vond ook de dood. Wie de verdere slachtoffers precies zijn is nog onduidelijk.

In eerste instantie gingen geruchten rond over getuigen die het hadden over een dader met een Midden-Oostenachtig uiterlijk. Ook werd gemeld dat de politie de schutter had gedood. Uiteindelijk bleek hij zelfmoord te hebben gepleegd.

De politie vermoedt dat Long zijn slachtoffers willekeurig uitkoos. Naar een eventueel motief wordt nog onderzoek gedaan. Long lijkt zijn wapen legaal te hebben aangeschaft.