Topavond Nederlandse basketbalclubs in Europa, Zwolle blijft winnen in DBL

De Nederlandse basketbalclubs in Europa hebben woensdag een topavond achter de rug. Het Groningse Donar, ZZ Leiden en New Heroes Den Bosch boekten allemaal een zege in de Europe Cup. 

ZZ Leiden speelde thuis tegen het Turkse Sakarya Büyüksehir, bezig aan hun eerste Europese competitie ooit. Het ging aanvankelijk gelijk op, maar in het derde kwart sloeg Sakarya een behoorlijk gat: 56-69. Leiden wist zich echter knap terug te vechten en met minder dan een minuut op de klokken bracht Maurice Watson zijn ploeg op voorsprong.

Sakarya kwam nog langszij en dus was overtime nodig. Daarin zorgde Darius Thompson, die schitterde met 36 punten, met een drietje voor de 99-97 voorsprong met achttien tellen op de klok. De Turken misten in de laatste vijf seconden nog twee schoten en dus hield Leiden knap stand: 99-97 en de tweede plek in de groep, met nog twee wedstrijden te gaan.

Den Bosch trok naar Tsjechië voor een duel met JIP Pardubice, waar het bijna de hele wedstrijd een kleine voorsprong had. Die werd ondanks een Tsjechisch slotoffensief vastgehouden: 64-68, waardoor Den Bosch nog prima kansen houdt om naar de tweede ronde te mogen. Donar staat aan kop in hun groep, nadat de Groningers in Turkije verrassend simpel wonnen van Istanbul BB: 47-85.

In de Dutch Basketball League stond één wedstrijd op het programma. Landstede Basketbal ontving Apollo Amsterdam en voor de Zwolse koplopers leverde dat weinig problemen op, met name in de tweede helft: 100-73, de zevende zege uit zeven duels voor Landstede.