Trump ontslaat Sessions, mogelijk om Rusland-onderzoek

De Amerikaanse president Donald Trump heeft minister van Justitie Jeff Sessions ontslagen. De taken worden tijdelijk overgenomen door stafchef Matthew Whitaker, meldt de BBC. Het ontslag kan grote gevolgen hebben voor het Rusland-onderzoek tegen Trumps campagne van speciaal aanklager Robert Mueller. Die werd door onderminister Rod Rosenstein aangesteld nadat Trump FBI-chef James Comey had ontslagen. Rosenstein had de controle over dat onderzoek maar is met het ontslag van Sessions zelf ook op een zijspoor beland.

De controle op Muellers onderzoek komt nu ook terecht bij Whitaker, die zich er kritisch over heeft uitgelaten. Volgens Democratisch Senaatsleider Chuck Schumer betekent deze stap dat de president iets te verbergen heeft.

Trump kan Mueller niet zelf ontslaan, maar de opvolger van Sessions kan dat wel. Die zou er ook voor kunnen kiezen om het onderzoek gewoon te beëndigen. Het is ook denkbaar dat de controle bij Whitaker blijft, die dan mag beslissen wat er met de uitkomst gebeurt, en deze eventueel geheim zou kunnen houden.

Bill Clinton
De aanstelling van Mueller was een direct gevolg van het ontslag van FBI-baas Comey. Zo'n aanklager heeft ruimere bevoegdheden dan de FBI. Zo onderzocht speciaal aanklager Kenneth Starr in de jaren 90 in eerste instantie een verdachte vastgoedtransactie van toenmalig president Bill Clinton, maar kwam uiteindelijk uit bij diens affaire met stagière Monica Lewinsky - wat vervolgens tot een afzettingsprocedure leidde.

Whitaker lijkt een dergelijk soort uitbreiding te vrezen bij het onderzoek naar Russische inmenging in Trumps verkiezingscampagne. Eerder zei hij dat het volgens hem te ver zou gaan als Mueller de financiën van de president in zijn onderzoek meeneemt.

Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, denkt dat het ontslag van Sessions alleen maar kan worden uitgelegd als een onverholen poging om het onderzoek van Mueller te frustreren danwel te beëindigen.

Maar het ontslag van de minister is ook te verklaren uit het feit dat hij de president niet wilde beschermen tegen het Mueller-onderzoek. Sessions bleek namelijk ooit met de Russische ambassadeur over Trumps campagne te hebben gesproken, en achtte zichzelf daarom niet in staat om zich ermee te bemoeien. Dat heeft Trump lang dwarsgezeten, maar er was hem geadviseerd om in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen geen mensen te ontslaan.