Tandpastadieven in de kraag gevat

De politie heeft dinsdag langs de A6 bij Lelystad twee mannen van 32 en 49 jaar aangehouden als verdachten van heling of diefstal van gebitsverzorgingsproducten. De mannen hebben de Georgische nationaliteit en geen vaste woon- of verblijfplaats.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kregen omstreeks 16:00 uur het verzoek uit te kijken naar een auto die mogelijk betrokken is bij mobiel banditisme. De auto was namelijk kort daarvoor door middel van Automatic NumberPlate Recognition (ANPR) op de A6 gesignaleerd. Even later zagen de agenten het betrokken voertuig rijden en op de Zeuslaan in Lelystad werd de auto gecontroleerd.

Kassabon
Tijdens de controle van het rijbewijs en het kentekenbewijs zagen de agenten achter de bestuurdersstoel een grote tas met onder andere gebitsverzorgingsproducten. De bestuurder gaf aan de spullen gekocht te hebben. Een kassabon kon hij echter niet overleggen. In de kofferbak werden nog eens twee tassen aangetroffen met onder andere opzetborstels voor elektrische tandenborstels en tandpasta. Omdat de agenten vermoedden dat deze spullen van diefstal afkomstig waren, zijn ze allebei aangehouden. De auto en goederen, bijna honderd opzetborstels en tachtig tubes tandpasta zijn in beslag genomen.

Camerabeelden
Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat alle spullen afkomstig zijn uit winkels in Leeuwarden. Met de winkeliers is al gesproken, ze gaan aangifte doen en er zijn ook camerabeelden van de diefstallen die ter beschikking van de politie worden gesteld.

(Tekst loopt door onder de foto) 

Tandpastadieven in de kraag gevat (Foto: Politie)
Tandpastadieven in de kraag gevat (Foto: Politie)

A59
Langs de A59 ter hoogte van Nieuwkuijk werden ook drie mannen aangehouden die verdacht worden van heling of winkeldiefstal. In hun auto trof de politie ook een grote hoeveelheid opzetborstels voor elektrische tandenborstels, scheermesjes en tandpasta aan. Ook werden er twee geprepareerde tassen in beslag genomen.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen de auto, waarvan het kenteken in politiesystemen voorkwam, omstreeks 20:00 uur op de A59 rijden. De eigenaar van de auto werd namelijk in verband gebracht met vermogensdelicten. De agenten besloten de auto te controleren en gaven de bestuurder een volgteken.

Het leek even alsof hieraan werd voldaan maar plotseling reed de auto toch weer de A59 op. Agenten in een tweede politieauto die was aangesloten, zagen vervolgens dat vanuit de bijrijderskant van de betrokken auto zakken uit het raam werden gegooid. Aan een tweede volgteken werd ten slotte wel gevolg gegeven.

Kofferbak
Tijdens de controle die volgde zagen de agenten dat achter de bijrijdersstoel een grote tas met onder andere opzetborstels en scheermesjes stond. In de kofferbak van de auto trof de politie nog eens twee tassen met opzetborstels, tandpasta en scheermesjes aan. Hierop werden de drie inzittende aangehouden. Het zijn mannen van 29 en 42 jaar zonder vast woon- of verblijfplaats en een 45-jarige man die in Tilburg staat ingeschreven. Allen hebben de Roemeens nationaliteit.

Inmiddels waren ook de zakken terecht die uit de auto gegooid waren. Het bleken twee zakken te zijn die van aluminium folie waren voorzien, vermoedelijk geprepareerde tassen die gebruikt worden bij winkeldiefstallen. Bij deze actie nam nam de politie bijna honderd opzetborstels, bijna honderd pakjes scheermesjes en ongeveer vijftig tubes tandpasta in beslag.

Tandpastadieven in de kraag gevat (Foto: Politie)
Tandpastadieven in de kraag gevat (Foto: Politie)