Steun voor wietexperiment brokkelt verder af, ook Rotterdam haakt af

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft in een brief aan de minister laten weten dat zijn stad niet meedoet aan het wietexperiment van de regering, tenzij het kabinet de opzet van het experiment wijzigt.

Een van de voornaamste pijnpunten van Aboutaleb is het lage aantal gemeentes dat mag deelnemen aan het experiment. Zo stelt Aboutaleb in de brief: “Rotterdam zou graag zien dat het experiment wordt uitgebouwd naar meer gemeenten en meer soorten experimenten.” Ook is hij het niet eens met de eis dat alle coffeeshops in de gemeente mee moeten doen. Hij ziet meer in een opzet waarbij, aan de rand van de stad, nieuwe coffeeshops komen speciaal voor het experiment. Hij stelt dat op de manier beter vergeleken kan worden.

Als laatste pijnpunt haalt Aboutaleb aan dat volstrekt onduidelijk is wat er gebeurt na afloop van het experiment. Hij vreest dat de coffeeshops dan mogelijk terug moeten naar hun huidige leveranciers, met alle openbare ordeproblemen van dien.

Aboutaleb is niet de eerste burgemeester die zich tegen de huidige opzet van het wietexperiment keert. Eerder lieten de burgemeesters van Eindhoven en Amsterdam al weten niet achter het plan te staan.