Ajax-fans blijven niet welkom in Den Haag

De gemeente Den Haag heeft het verbod verlengd dat bepaalt dat Ajax-fans niet bij uitwedstrijden tegen ADO Den Haag aanwezig mogen zijn.

Burgemeester Pauline Krikke legt in gesprek met Omroep West uit waarom. "Vanuit de intentie om de stap naar normalisatie dit jaar te zetten, hebben we met de politie, ADO, Ajax, de KNVB en andere betrokkenen gekeken of en hoe we dit jaar weer Ajax-supporters kunnen toelaten in het ADO-stadion en ADO-supporters in de Johan Cruijff ArenA."

Tijdens die gesprekken bleek dat het draagvlak bij de ADO-supporters beperkt is. Zowel voor het bezoeken van de uitwedstrijd in Amsterdam als voor het ontvangen van Ajax-fans in Den Haag. "Grondig onderzoek ter voorbereiding op ADO-Ajax leert dat voor een veilig verloop die inzet zou neerkomen op buitensporig veel agenten, zeker in vergelijking met andere thuiswedstrijden", aldus Krikke.

"In de afgelopen jaren zijn we er samen met ADO Den Haag en de supporters juist in geslaagd om het hoge aantal inzet-uren van de politie bij thuiswedstrijden drastisch terug te brengen. Ook dit is normalisatie. En deze lijn willen we onverkort vasthouden." Volgens de burgemeester gaat meer politie-aanzet bij ADO - Ajax ten koste van de inzet van agenten in de Haagse wijken.

Krikke noemt het een 'razend ingewikkeld dilemma'. "Twee zaken zijn voor mij doorslaggevend. Het ontbreekt bij de supporters aan voldoende draagvlak. En ik kan én wil de veiligheid en openbare orde elders in de stad niet verwaarlozen ten faveure van het organiseren van één voetbalwedstrijd. Dat is aan de stad en de inwoners niet uit te leggen." Ajax-fans zijn al sinds 2006 niet welkom bij uitduels met ADO. Hun volgende ontmoeting in Den Haag is op 24 februari.