94-jarige kampbewaker moet voor kinderrechter verschijnen

De 94-jarige Duitse oorloogsmisdadiger Johann R. zal dinsdag terechtstaan in Münster omdat hij tussen 1942 en 1944 in het dodenkamp Stutthof (nabij Gdansk in Polen) heeft gewerkt als kampbewaker. Hij wordt er van beschuldigd meegewerkt te hebben aan de honderden tot duizenden mensen die de Nazi's in het kamp om het leven brachten. Zelf ontkent hij de beschuldigingen, hoewel hij wel heeft toegegeven dat hij in het kamp gewerkt heeft. 

Volgens Der Spiegel werden de gevangen in het kamp omgebracht in gaskamers of doordat er vergif in hun hart werd geinjecteerd. Daarnaast stierven de gevangen als gevolg van extreme kou, of werden ze simpelweg doodgeschoten. R. zou tijdens een verhoor hebben gezegd dat het voor de bewakers ook niet meeviel dankzij schaarste en voedseltekorten.   

Opmerkelijk is dat R. door een jeugdrechter zal worden berecht, omdat hij ten tijde van de Tweede Wereldoorlog nog geen 21 jaar was. De De hoorzittingen die zijn gepland in de zaak Stutthof duren maximaal twee uur per dag, vanwege de slechte gezondheid van de oorlogsmisdadiger.