Tragisch: vrouw krijgt donorlongen en sterft aan longkanker

Een 39-jarige vrouw in Frankrijk die aan taaislijmziekte leed en daarom in 2015 een dubbele longtransplantie onderging is vorig jaar overleden aan longkanker. Saillant detail: de donorlongen waren afkomstige van een 57-jarige vrouw die dertig jaar lang circa 20 sigaretten per dag rookte voor haar dood. Het wetenschappelijk blad Lungcancer publiceerde in het oktobernummer een artikel over de trieste kwestie. 

Ten tijde van de longtransplantatie leek er niets aan de hand te zijn met de donorlongen, maar twee jaar later kreeg de vrouw plotseling ademhalingsproblemen en koorts. Bij een ct-scan werden verschillende vlekken ontdekt op de longen en twee maanden later stierf de vrouw aan longkanker. 

De eerste tekenen van de longkanker bleken achteraf al zichtbaar te zijn op de scans die een jaar na de transplantatie werden gemaakt. Dit wijst erop dat de kanker zich dus al kort na de transplantie manifesteerde. Dat doet vermoeden dat de basis voor de kanker al was gelegd toen de donor nog in leven was.

Dat de ziekte zo snel om zich heen kon grijpen is volgens artsen te wijten aan de behandeling die de vrouw kreeg om te zorgen dat ze de donorlongen niet zou afstoten. 

Tragisch: vrouw krijgt donorlongen en sterft aan longkanker (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Tragisch: vrouw krijgt donorlongen en sterft aan longkanker (Foto ter illustratie ©Pxhere)