Strafvermindering voor brute verkrachter

Fouad A. (29) is schuldig aan de verkrachting van een prostituee in 2014. Hij krijgt wel wat minder straf dan het OM had geëist, omdat het alweer een paar jaar geleden gebeurde, zo meldt AT5. 

Dat is wrang voor het slachtoffer, omdat zij wel direct aangifte deed. Het OM besloot in eerste instantie echter om Fouad niet te vervolgen. Er zou te weinig bewijs zijn. Toen het slachtoffer de vervolging alsnog via een artikel 12-procedure afdwong, kreeg Fouad alsnog zijn straf, maar die is een half jaar korter dan geëist. Het OM had drie jaar gevraagd en de verkrachter kreeg afgelopen week 30 maanden opgelegd. Fouad werd in 2014 aangehouden en nu pas veroordeeld. Omdat de 'redelijke termijn' daarmee is overschreden, kreeg hij strafvermindering.

Fouad zat in 2014 slechts één dag vast en moet dus alsnog de cel in. Toch is hij niet meteen na de uitspraak opgepakt. Van de rechter mag hij in vrijheid een eventueel hoger beroep afwachten. De verkrachter is daarnaast veroordeeld tot een schadevergoeding van 15.000 euro.

Afgelegen plek
Volgens de rechter is het bewezen dat Fouad op 30 september 2014 zijn slachtoffer verkrachtte. Hij ontmoette haar bij een raam in de Spuistraat toen zij net klaar was met werk. Hij bood haar 300 euro om mee te gaan naar een hotel, maar reed vervolgens naar een afgelegen plek in Spaarnwoude.

Het slachtoffer dacht dat Fouad een wapen op zak had. Ze verklaarde dat hij haar telefoon weggooide toen ze probeerde hulp te bellen. Hij trok aan haar haren en sloeg het slachtoffer. Ook stompte hij haar in het gezicht. Vervolgens verkrachtte Fouad de vrouw zowel oraal als vaginaal zonder condoom.

Fouad ontkent dit allemaal. Toch zag de rechter genoeg bewijs. Omdat het slachtoffer meteen naar de politie ging is vastgelegd in welke toestand zij verkeerde en het door Fouad toegebrachte letsel geconstateerd. Ook een telefoongesprek dat het slachtoffer kort na de verkrachting voerde onderschreef haar lezing, aldus de rechter.