D66: 'Keuzevrijheid in dubbele achternaam'

In de huidige wetgeving is het niet toegestaan om een baby bij de geboorte een dubbele achternaam mee te geven. Het is of die van de vader / erkenner of die van de moeder. Indien er sprake is van een huwelijk kan er bij de aangifte gekozen worden. Deze keuze geldt dan voor het eerste én alle opvolgende kinderen die binnen dit huwelijk geboren worden.

Indien er geen sprake is van een huwelijk kan er op twee momenten gekozen worden. Op het moment dat het kind voor de geboorte al erkend wordt, of tijdens het erkenningsproces dat na de geboorte plaatsvindt. In het tweede geval krijgt het kind in eerste instantie automatisch de achternaam van de moeder bij het aangeven van de geboorte. 

D66 wil hier nu verandering in brengen. De partij plaatste vrijdag een geanimeerde video op Twitter waarin ze duidelijk maken dat ouders de keuzevrijheid moeten hebben om hun kind een dubbele achternaam mee te geven bij de geboorte. In ons NWS-Forum loopt een interessante discussie over de voors- en tegens, en over hoe het eventueel in de praktijk gebracht zou kunnen worden. 

Eén van de standpunten luidt dat wanneer een kind met een dubbele achternaam zelf een kind krijgt het moet kiezen welke van zijn achternamen het aan zijn eigen kind wil meegeven. Ergo: dan moet de papa of mama in spe kiezen welke achternaam hij wil doorgeven aan zijn kind. Een vrij dubieuze keuze omdat je als kind loyaal wil zijn aan beide ouders. Zeg het maar: wat zou jij willen meegeven aan je kind?