OM eist 10 jaar + TBS voor moord en in beton gieten vriendin

Ruim 2,5 maand lang ontkende de 44-jarige Hagenaar Gerard P. iets te maken te hebben met de verdwijning van zijn vriendin Maria dos Santos Goncalves (47). Tot haar lichaam in een met beton gevulde koffer werd gevonden en hij niet meer om de bizarre en onvoorstelbare waarheid heen kon. De zus van Maria deed op 25 augustus 2017 melding van de vermissing. In de weken die volgden, deed de politie uitgebreid onderzoek. Maar Maria werd niet gevonden.

Cementzakken
Camerabeelden van haar flat leverden belangrijk bewijs. Daaruit bleek om te beginnen dat Maria wel was thuisgekomen, maar nooit meer is vertrokken. Althans, niet via de reguliere weg. Verder was te zien dat haar vriend de eerste dagen zeer actief was. In de nachtelijke uren sjouwde hij met cementzakken en met een steekkarretje waarop hij een schijnbaar zware koffer het complex uit torst.

Deze koffer werd uiteindelijk op 14 november 2017 teruggevonden in het Starnmeer bij Alkmaar, nadat duidelijk werd dat de vriend daar met een busje is geweest. In de koffer zat het lichaam van Maria. Het geheel was verzwaard met beton, om nooit meer boven te komen.

De vriend zat toen al ruim een maand vast als verdachte en was al meerdere keren gehoord door de politie. Hij hield daarbij vol dat hij van niets weet en maakt zich zelfs boos: waarom is het hele land in rep en roer om Anne Faber maar bekommert niemand zich om zijn 'meissie'?  Toen de koffer werd gevonden, was er geen ontkomen meer aan: hij heeft haar lichaam weggemaakt. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij haar ook om het leven gebracht, want bij de sectie zijn 7 steekwonden in de borst geconstateerd die bij leven zijn toegebracht. Kortom, Maria is doodgestoken.

Een paar beuken
Hij zegt dat hij Maria wel heeft gestoken, maar pas toen zij al was overleden. Maria zou hem met een mes hebben aangevallen, waarbij hij 'een paar beuken' verkocht. Toen bleek dat ze dood was, had hij 'geen zin om de bak in te draaien'. Hij bedacht het plan met de koffer en het beton. Hij zou haar een aantal keren hebben geprikt om gasvorming tegen te gaan, om te voorkomen dat ze alsnog zou bovenkomen. Maar de feiten spreken dat verhaal dus tegen.

Zijn gedrag na het overlijden van Maria is verontrustend en volkomen onbegrijpelijk. Zo zocht hij rustig naar 'Gratis pornofilms' op Google, toen hij thuis kwam na het dumpen van haar lichaam. De dag na haar dood vermaakte hij zich met vrienden op een karaokeavond. Op de verjaardag van Maria feliciteerde hij haar zus en beweerde zelfs dat hij een scooter voor Maria had gekocht. Ondertussen stuurde hij berichten naar haar telefoon waarin hij de indruk wekte dat zij hem plotseling heeft verlaten en hij wil dat ze terugkomt.

Wanneer verdachte zich onbespied achtte, is hij echter een stuk minder liefdevol. Hij spreekt dan over Maria in termen als kanker-, kut- en teringwijf. En hij vertelt minachtend hoe hij haar lichaam 'in een koffer heeft gedouwd', dat hij 'een zooitje beton erbij gekankerd' heeft, alles 'in het water getiefd' of 'in het diepe geflikkerd'.

De officier van justitie vatte het voor de rechters samen: 'Verdachte heeft Maria niet enkel van het leven beroofd, maar ook van elke waardigheid die haar bij leven of dood zou toekomen. Nadat hij haar zo lomp neerstak, heeft hij haar lichaam behandeld als grofvuil. Zonder enige vorm van waardigheid, liefde of respect heeft hij haar lichaam opgevouwen en in een goedkope koffer gestopt, die koffer vervolgens gevuld met beton en het geheel ter fine van ontbinding in het water gestort. Niet om haar een laatste rustplaats te gunnen, maar om er voor te zorgen dat zij vooral nooit gevonden zou worden. Uitsluitend met het doel de juridische dans te ontspringen.'

Bij verdachte is een ziekelijke stoornis vastgesteld. Het Openbaar Ministerie vindt het onverantwoord dat hij ooit zonder behandeling zou terugkeren in de maatschappij. De enige manier om dat te voorkomen is volgens het OM een TBS met dwangverpleging.

Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar cel en TBS met dwangverpleging. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.