Nieuw pakket sancties VS tegen Iran

De Verenigde Staten hebben een nieuw pakket van sancties tegen Iran bekendgemaakt. De nieuwe maatregelen treffen zevenhonderd bedrijven, instellingen en individuen. De VS zetten ook druk op het internationale bankennetwerk SWIFT om de Iraanse hoofdstad Teheran af te sluiten. 

De sancties gaan in op 5 november en zullen voornamelijk de scheepvaart, het bankwezen en energiesector zwaar treffen. Dit is inmiddels de tweede ronde aan sancties sinds president Donald Trump aankondigde zich uit de atoomdeal met Iran te trekken. "Ons uiteindelijke doel is om Iran zich te laten gedragen als een normaal land en al hun criminele activiteiten te laten stoppen", volgens Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Pompeo heeft Iran een lijst met twaalf eisen gegeven, waar Teheran zich aan moet houden wil de VS de sancties opheffen. Daaronder vallen de eisen dat Iran moet stoppen zich te bemoeien met de oorlog in Syrië en het stoppen met hun gehele atoomproductie en rakettechnologieontwikkeling. Verder moet de rol van Iran bij de oorlog in Yemen tot een minimum beperkt worden.

Turkije is één van de weinige landen naast Japen, India, Zuid-Korea en Italië, die nog wel zaken met Iran mag doen. Istanboel mag de komende tijd bijvoorbeeld nog wel Iraanse olie importeren. Deze landen storten het geld voor de olie dan ook speciaal op rekeningen die Iran alleen mag gebruiken voor humanitaire doeleinden.