'Maffiabaas' wil tijdelijk terugtreden om olympisch boksen te redden

De president van de internationale boksfederatie AIBA heeft laten weten best wel 'tijdelijk terug te willen treden' om zo de plaats van het boksen op de Olympische Spelen te redden. Dat heeft Gafur Rakhimov laten weten, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van AIBA.

Dat Rakhimov AIBA-president is is natuurlijk leuk en aardig, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft er wel een tikkeltje moeite mee: de beste man wordt namelijk gezien als een van Oezbekistan's voornaamste criminelen en een grote maffiabaas in Centraal-Azië. Moet allemaal kunnen natuurlijk, zo denkt Rakhimov, die zich op de vlakte houdt over de beschuldigingen - onder meer de VS heeft hem ook op een lijst met criminelen staan.

Rakhimov leek lange tijd de enige kandidaat te zijn voor de positie van AIBA-president, zoals het een maffiabaas betaamt, maar de Kazach Serik Konakbayev heeft zich via een procedure bij het internationaal sporttribunaal CAS op het laatste moment toch in de strijd kunnen mengen. "U heeft waarschijnlijk gehoord dat het IOC wat zorgen heeft over AIBA en de positie van het boksen op de Spelen", aldus Rakhimov, officieel nog interimpresident. "We zijn daar druk mee bezig en maken prima vorderingen."

De Oezbeek zegt met een maatregel te komen waarmee een gekozen president, wat hij natuurlijk zelf gaat worden, 'tijdelijk terug kan treden, mocht dat nodig zijn'. Nog onduidelijk is hoe dat moet helpen om boksen op de Spelen te houden: het hele punt van het IOC is natuurlijk dat de (verdachte) maffiabaas überhaupt niks met AIBA te maken moet hebben en niet dat het wel in orde is als hij even een jaartje een stap terug doet. "De Olympische Spelen en boksen horen samen", sloot Rakhimov nog wel af.

Zaterdag wordt door de AIBA-leden gestemd over de nieuwe president, Rakhimov of Konakbayev, waarbij de (verdachte) drugsbaas de grote favoriet is.