Alle wereldrecords gewichtheffen geschrapt, WK begint met recordpaard

Alle wereldrecords in het gewichtheffen hebben een reset gekregen. Of beter gezegd: alle gewichtsklassen zijn overhoop gegooid, waardoor elke klasse nu een nieuw 'standaard' wereldrecord heeft.

De internationale gewichtheffederatie IWF heeft de klassen opnieuw ingedeeld, omdat het Internationaal Olympisch Comité een gelijk aantal klassen voor mannen en vrouwen moet zien, ondanks dat het met name bij de vrouwen beduidend minder competitief is. De IWF heeft daardoor tien klassen bedacht, wat vooral de boel bij de vrouwen flink overhoop heeft gegooid. De klassen zijn totaal anders dan in voorgaande jaren en er zijn er waar er maar enkele dames meedoen aan het WK. Bij de mannen is er niet heel veel veranderd: de meeste gewichtsklassen zijn één of twee kilogram veranderd.

De IWF heeft voor elke klasse standaard wereldrecords bedacht, op basis van prestaties in de afgelopen jaren - de vorige gewichtsklassen waren van 1998 tot nu actief. De records kunnen vanaf deze week ook daadwerkelijk getild gaan worden, want het wereldkampioenschap is van start gegaan. Dat wordt gehouden in de Turkmeense hoofdstad Ashgabat en dat betekent maar één ding. Of nou ja, het betekent van alles, maar in het bijzonder betekent het dat Turkmenistan en haar leider ongekend de hemel in geprezen wordt.

Zo was er de openingsceremonie op donderdag, waar het stadion bomvol zat, vermoedelijk met mensen die toch de dringende opdracht hadden gekregen om even te komen kijken - net als tijdens de Asian Indoor and Martial Arts Games van vorig jaar. De show werd onder meer opgeleukt door een heus recordpaard, uiteraard afkomstig van de fokkerij van president Gurbanguly Berdimuhamedow: het paard kon maar liefst tien meter op de achterste poten lopen, een officieel wereldrecord!

De wedstrijden zijn donderdag al van start gegaan met B- en C-groepen, vrijdag worden de eerste medailles verdeeld bij de lichtgewichten. De wedstrijden, met onder meer de Noord-Koreaanse kleine grootheid Om Yun-chol als favoriet, zijn live te zien op het Olympic Channel.