Basketballers Donar, Den Bosch en Leiden allemaal onderuit in Europa

In de Europe Cup was het woensdagavond niet zo'n best avondje voor de Nederlandse basketbalploegen. Donar, New Heroes Den Bosch en ZZ Leiden gingen allemaal onderuit.

Donar ging op reis naar België, waar het duelleerde met Spirou Charleroi. Spannend werd dat echter geen moment: de Belgen hadden na één kwart al een 28-10 voorsprong en een 32-14 derde kwart deed de Groningse hoop wel helemaal de das om. Shane Hammink en Sean Cunningham kwamen beiden tot 15 punten, wat niet voldoende was om een ruime nederlaag te voorkomen: 92-64. Na twee zeges staat Donar na drie duels wel nog derde in de groep, ruim binnen bereik van de voor de volgende ronde benodigde top-2.

Den Bosch kreeg het Russische Avtodor Saratov op bezoek en dat werd een spannend duel. Het ging volkomen gelijk op: met een goede minuut op de klokken stond het 93-93. Een lay-up van Artem Zabelin en twee vrije worpen van Tre McLean deden Den Bosch echter de das om, zeker nadat een poging van Devon van Oostrum in de slotseconden door een speler van Avtodor onder de basket vandaan geplukt werd: 93-97, waarmee Den Bosch op plek drie staat.

Voor ZZ Leiden was er thuis tegen s.Oliver Würzburg uit Duitsland lange tijd niks aan de hand. De ploeg begon met een 49-43 voorsprong aan het laatste kwart, maar daarin kwam de Duitse ploeg na ruim twee minuten langszij. Op 57-56 stond Leiden nog even voor, maar in de laatste vier minuten was Würzburg toch een maat te groot voor de thuisploeg: 65-75, ondanks 24 punten van Darius Thompson aan Leidse zijde.

Overigens werd er in de Dutch Basketball League ook een wedstrijd gespeed. De debuterende Dutch Windmills uit Dordrecht bleken daar weer lekker op dreef te zijn, ondanks het kwijtraken van de zwaar geblesseerde Alec Wintering. Apollo Amsterdam werd in de hoofdstad met 81-95 geklopt, waardoor de Dordtse ploeg na vier wedstrijden al drie zeges heeft. Vooral Ryan Richardson (33 punten) en Shavon Coleman (22) namen de honneurs van Wintering sterk waar.