Rotterdam gaat asielzoekers uit veilige landen weren

Rotterdam gaat in het azc in Beverwaard asielzoekers uit veilige landen tijdelijk weren. Burgemeester Aboutaleb heeft daar afspraken over gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De maatregel is bedoeld om het toenemende aantal incidenten een halt toe te roepen. Tussen half april en half augustus vonden er 20 incidenten plaats. In september en oktober liep dat op naar 69. 

Burgemeester Aboutaleb stelt dat er een duidelijk verband is tussen het stijgende aantal incidenten en de veranderende doelgroep in het tijdelijke AZC. In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij: "De optelsom van de recente incidenten in het azc waarbij mensen betrokken waren uit de zogenoemde veilige landen, baart mij zorgen en vraagt om ingrijpen." Eén van de maatregelen is dus een onmiddelijke stop op asielzoekers uit veilige landen en mensen die in de Dublin-procedure zitten. 

De asielzoekers uit veilige landen die hier toch asiel proberen te krijgen zorgen ook in andere gemeenten voor problemen. In Ter Apel, en ook in Budel staan aanmeldcentra. Deze twee kunnen de asielzoekers niet weigeren omdat die zich in deze twee centra moeten laten registreren. 

Burgemeester Heijmans van de gemeente Weert, vlakbij Budel, zegt op dit moment geen overlast te ervaren van deze specifieke groep asielzoekers. Mocht dat wel gebeuren dan wordt er volgens hem direct ingegrepen. Verder pleit Heijmans voor een gesloten opvang, zoals in een leegstaande gevangenis, voor deze groep: "Nu zitten ze in open opvang, zelfs als naar de ebtl gaan. Maar ze zouden helemaal niet naar buiten moeten kunnen, in afwachting van hun uitzetting."