NOS trekt controversieel artikel over Soros alsnog terug

De NOS heeft vanochtend besloten een artikel over de controversiële Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros in te trekken

Het artikel oogstte onmiddellijk veel kritiek vanwege vermeend antisemitisme in het artikel. Zo stond in het artikel onder andere: “Dejood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren en heeft zijn tentakels ver uitgestrekt in zowel de Europese als de Amerikaanse politiek. En dat moet stoppen, zeggen tegenstanders.

Kort na de publicatie werd het artikel al aangepast. Zo werd het woord "tentakels" vervangen door de zinsnede "een flinke vinger". Toen reageerde de NOS zo: “Dat was natuurlijk fout. Dat had zo niet gemoeten. We hadden het anders moeten doen (...) Dat woordgebruik is natuurlijk absurd,”

Nu heeft de NOS dus alsnog besloten het gehele artikel terug te trekken. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff spreekt van "Nogal een besluit. Ook omdat het ons beleid is dat wij geen online-publicaties terugtrekken, want het verwijderen van artikelen kan tot terechte vragen en opmerkingen leiden over transparantie. We herschrijven ons archief niet. Dat is voor ons een belangrijk uitgangspunt."

Maar in dit geval hebben Gelauff en zijn collega's toch anders besloten omdat "we pijnlijke en kwetsende bewoordingen hadden overgenomen, er onvoldoende aan journalistieke bronvermelding is gedaan en het artikel feitelijke onjuistheden bevatte". 

Update 11:35

Het volledige artikel staat inmiddels in de reacties onder dit artikel, met dank aan LXIV.