Belgische hoogleraar: 'Haal kalifaatkinderen terug'

Kalifaatkinderen vormen geen bedreiging volgens de Belgische hoogleraar psychologie Gerrit Loots. Hij bezocht samen met een aantal collega's twee kampen in Syrië om de kinderen van Nederlandse en Belgische IS-aanhangers te onderzoeken. De groep onderzocht kinderen tussen de nul en zes jaar en constateerde dat de kinderen psychisch gewoon normaal functioneren. Dat meldt het AD. 

Loots: "Een veelgehoord argument om kinderen niet terug te halen is dat ze gevaarlijk zouden zijn, getraumatiseerd en niet in staat te te functioneren. Dat is niet het geval. Wij troffen normale kinderen, die in staat zijn rustig en geconcentreerd te zijn, maar ook plezier te maken. De kinderen ontfermden zich ook over elkaar."

Volgens de Nederlandse regering moeten vrouwen met hun kinderen zelf naar een Nederlandse ambassade komen voor ze terug kunnen keren naar Nederland. België hanteert de regel dat kinderen onder de tien jaar het recht hebben op terugkeer naar België, maar ook onze buren halen de kinderen niet actief terug. 

Lees ook: NSB-kinderen: 'Haal IS-kinderen uit het kalifaat'

Hoewel de kinderen volgens de groep onderzoekers dus gewoon normaal  functioneren, is wel duidelijk geworden dat de kinderen zich onder traumatische omstandigheden staande moesten houden. Zo werden sommige kinderen bang als er een vliegtuig overvloog. Ook de fysieke toestand van enkele kinderen geeft reden tot zorg: één van de kinderen had een infectie, diarree en koorts en was daarnaast uitgeput en ondervoed. Een ander kind is chronisch ziek, maar kan in het kamp niet behandeld worden. Ook is er al een Belgische baby overleden. 

De beste oplossing is volgens Loots om de kinderen in een veilige, stabiele omgeving te begeleiden. Hij ziet dan ook geen problemen om die begeleiding in Nederland of België te bieden. Hij stelt dat als zij in Syrie kunnen reizen er geen belemmering is om de kinderen terug te halen. Vandaag zal Loots er in Brussel dan ook voor pleiten dat de kinderen naar huis worden gehaald.