'Iraanse wereldkampioen judo faket blessure om IsraŽliŽr te ontwijken'

In Abu Dhabi is de Grand Slam voor de judoka's aldaar afgerond, maar in één van de gewichtsklassen was er behoorlijk wat controverse. Frank de Wit pakte brons in de klasse tot 81 kilogram, maar de aandacht ging vooral naar een klassieke politieke strijd: Israël tegen Iran.

In de halve finales verloor De Wit van Sagi Muki uit Israël, terwijl de andere halve finale ging tussen de Belg Matthias Casse en de Iraanse wereldkampioen Saeid Mollaei. Dat was een flink probleem voor Mollaei, want bij winst zou hij dus tegen Muki uit moeten komen...en dat mag niet.

Iraanse sporters is het verboden om één op één tegen Israëliërs uit te komen, wat vaak tot het scenario leidt wat Mollaei in Abu Dhabi liet zien: een nepblessure. Bij de eerste aanval van Casse greep de Iraniër gelijk naar zijn enkel, die hij officieel in zijn vorige gevecht al had geblesseerd.

De strijd om het brons liet de wereldkampioen vervolgens schieten, volgens berichten om te voorkomen dat de Iraanse vlag 'achter' die van Israël te zien zou zijn. Overigens was dat sowieso geen probleem: de vlaggen werden in Abu Dhabi überhaupt niet getoond tijdens de medailleceremonies.

Dat was dan weer het gevolg van de Grand Slam van vorig jaar, waar Israël, ook al geen vrienden van Abu Dhabi, het zonder haar vlaggen en symbolen moest doen. Men kwam onder de vlag van de internationale judobond uit, waarvan het 'volkslied' gespeeld werd toen Tal Flicker goud pakte.

Muki won in de finale van Casse en pakte dus goud, maar hij kon dit keer genieten van het volkslied van Israël, mogelijk de eerste officiële keer ooit dat dat in Abu Dhabi werd gespeeld. Men zou de Grand Slam namelijk kwijtraken als de problemen van vorig jaar werden herhaald, dus besloot men in te binden.

Mollaei tegen Casse (Bron: YouTube)