Apple blaast weer leven in Mac mini en MacBook Air

Het heeft even geduurd, maar Apple heeft sinds 2016 weer een nieuwe Mac mini aangekondigd. Daarnaast komt er na jaren weer eens een nieuw ontworpen MacBook Air uit.

De nieuwe Mac mini komt met quad- of hexa-core processoren, tot 64GB werkgeheugen en 2TB flash-opslag. Er zijn vier Thunderbolt 3-ingangen, compatible met USB-C, een HDMI 2.0 poort voor video en audio, twee USB-3 poorten en een 10Gb Ethernetpoort. En als je een koptelefoon wil aansluiten kan het ook nog. De T2 Security-chip codeert realtime al je bestanden op je schijf en checkt dat er niet gekloot is met programma's die opgestart worden. De prijs van de Mac mini begint bij 899 euro, maar met alle opties erbij kun je erg prijzig uitkomen, tot wel een kleine 5000 euro. Gelukkig is hij in alle varianten wel spacegrijs.

De MacBook Air heeft ook een facelift gekregen. Dat werd ook wel tijd, want andere MacBooks waren al dunner dan de oude MacBook Air geworden. Het display is het middelpunt van de update, maar de laptop krijgt ook twee Thunderbolt 3-poorten. De nieuwe Air heeft kleinere randen, wat zorgt voor een kleinere laptop maar wel dezelfde schermgrootte. Het 13.3-inch scherm heeft vier keer de resolutie van het vorige model op 2560x1600. Het scherm ondersteunt 48 procent meer kleuren dan voorheen en de FaceTime HD-camera blijft aan de bovenzijde weggestopt.

De Air heeft een 8e generatie Intel Core i5, met Intel UHD Graphics en 2133 MHz systeemgeheugen tot 16 GB (8 GB standaard), met snellere SSD's tot 1.5TB in capaciteit. Er is een nieuwe Touch ID-vingerafdruksensor in de rechterbovenhoek van het toetsenbord, naast de fysieke functietoetsen. Net zoals op de iPad Pro is Apple's T2 Security Chip aanwezig. Er is ook ondersteuning voor 'Hey Siri'. Het gebruikt hetzelfde toetsenbord van de derde generatie als de recente MacBook Pro-modellen van Apple, en het Force Touch-trackpad is ook overgebracht. Betere, luidere luidsprekers zijn er, met 25 procent meer volume en tweemaal de bas.

De MacBook Air neemt 17 procent minder volume in, en is tien procent dunner dan voorheen, slechts 0,61-inch op het dikste punt door het scharnier. Het weegt 2,75 pond, een kwart pond lichter dan eerst. De Air is verkrijgbaar in goud, zilver en spacegrijs. De prijzen beginnen bij €1349.