Judoka Franssen pakt goud op Grand Slam Abu Dhabi

Judoka Juul Franssen heeft goud veroverd op de Grand Slam van Abu Dhabi. Ze won in de klasse tot 63 kilogram in de finale van de Sloveense Andreja Leski. Frank de Wit moest in de klasse tot 81 kilogram genoegen nemen met de bronzen medaille. Hij versloeg de Canadees Etienne Briand in de partij om plek drie.

Franssen ging op herhaling in het prestigieuze toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze won het toernooi ook in 2016. De judoka is al een tijd in vorm. De Limburgse won vorig maand in Baku brons op het WK.

De Nederlandse begon haar wedstrijddag met winst op de Oostenrijkse Tina Zeltner. Vervolgens besliste Franssen een spannend gevecht tegen de Britse Alice Schlesinger in de golden score op ippon. In de halve finale was het ippon voor Franssen tegen de Duitse Marina Trajdos. Ook de finale won ze op ippon, na een slopend gevecht in de golden score.

In de strijd om een startbewijs voor Tokio pakt Franssen nu 500 punten en brengt haar score tot een totaal 1003 punten. Haar concurrente Sanne Vermeer, die een een paar weken geleden wereldkampioene bij de junioren werd, staat op 596 punten. Beide dames zijn op dit moment virtueel gekwalificeerd voor de Spelen, echter ieder land mag maar één judoka per gewichtsklasse afvaardigen. 

Frank de Wit kwam tot de halve finales, maar werd daarin gestuit door Sagi Muki uit Israël. Tegen de Canadees Briand volstond een waza-ari voor de bronzen plak. Maandag is het de beurt aan de zwaargewichten. Karen Stevenson, Guusje Steenhuis (-78 kg), Noel van ’t End, Jesper Smink (-90 kg) en Henk Grol (+100) zullen de tatami betreden.