FOK! Wat een weer: een enkele bui

Hallo!  

Eindelijk zag ik het weer eens regenen. Niet alleen ik, maar velen met mij. Dit gebeurde op passage van een koufront waarachter duidelijk frissere lucht ons land binnen aan het stromen is. Donderdagnacht was het nog 13 graden, maar terwijl ik dit type (vrijdagavond) is het op veel plaatsen nog maar een graad of 8. De regens brachten op veel plaatsen tussen de 3 en 5 mm. Zeker in de kustgebieden kan dat getal nog verder oplopen, want de afgelopen uren trokken de eerste buien ons land binnen. Deze zijn ontstaan onder invloed van warm zeewater en een hoogtetrog.

Vandaag schijnt de zon geregeld en in de ochtend valt er verspreid in het land nog een enkele bui. Opnieuw met voorkeur voor de kustprovincies. Het droge zuiden en oosten lijken wederom weinig neerslag te krijgen. In de middag neemt de buiigheid ook in het westen af, en dat komt omdat de wind van noordwest naar noordoost gaat draaien en daarmee de aanvoer van buien onderbreekt. Het wordt hierbij ongeveer 10 a 11 graden.

Heel veel neerslag gaat er vallen aan de zuidkant van de Alpen, Aan de Spaanse kusten en later ook in het zuiden van Frankrijk. Er ontstaan namelijk nieuwe depressies daar. In de Alpen kan lokaal tot 1,5 meter sneeuw vallen. De sneeuwhoogte zakt zelfs tot in de dalen. Maar deels valt de neerslag ook nog als regen. Ik denk dat we hier de komende dagen wel nieuws van gaan horen.

Fijn weekend!  

Nederland

Amsterdam met wat wolkjes (Foto: DJMO)
Amsterdam met een wolkje en een zonnetje. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!