SyriŽganger in hoger beroep veroordeeld tot 2 jaar cel

De 36-jarige Mounir E. is vandaag in hoger beroep veroordeeld door het gerechtshof Den Haag voor het uitreizen naar Syrië met een terroristisch motief. Het gerechtshof heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. De rechtbank had de man vrijgesproken voor dit feit.

Het Haagse gerechtshof acht bewezen dat de man in juni 2014 van Spijkenisse is uitgereisd naar Syrië om zich te voegen bij (toen nog) ISIL. Het gerechtshof heeft dit gebaseerd op een door de verdachte ingevuld aanmeldformulier voor ISIL, de door hem afgelegde verklaring dat hij zichzelf op 7 juni 2014 heeft uitgeschreven uit de Basis registratie persoonsgegevens van de gemeente waar hij woonde, het aanvragen van een wereldpas bij een bank, zijn eigen verklaring dat hij in juni 2014 naar Turkije vertrokken was en verklaringen van familieleden.

Op het door de man ingevulde aanmeldformulier is aangegeven dat hij als ‘inghimasi’ zou willen strijden. Een ‘inghimasi’ is een zelfmoordvechter, met andere woorden, een goed getrainde strijder die explosieven en lichte wapens met zich draagt en vecht totdat zijn munitie op is. Het hof heeft hieruit afgeleid dat hij zich met een terroristisch motief heeft aangemeld bij ISIL.

De verdachte is ongeveer 2 weken weg geweest uit Nederland. Het hof heeft niet bewezen geacht dat hij na terugkeer in Nederland handelingen met een terroristisch motief heeft verricht.

Syriëganger in hoger beroep veroordeeld tot 2 jaar cel (Foto: Rechtspraak.nl)
Syriëganger in hoger beroep veroordeeld tot 2 jaar cel (Foto: Rechtspraak.nl)