Derde NASCAR-zege Elliott, acht coureurs over in titelstrijd

Chase Elliott heeft de Hollywood Casino 400 op de Kansas Speedway gewonnen, de 32e race van het seizoen in de NASCAR Cup Series en de derde en laatste race van de round of 12 in de play-offs: twaalf coureurs deden nog mee in de titelstrijd, waarvan er vier na Kansas af zouden vallen. 

Al na drie ronden was het bijna klaar voor play-offcoureur Alex Bowman, die moest winnen om naar de laatste acht te mogen. Daniel Suarez kwam in aanraking met de muur en tikte Bowman aan, maar die leek er zonder schade vanaf te komen. Na een kleine zestig ronden kwam dan de eerste caution: bij William Byron plofte er iets, waardoor hij een stevig spoor over de baan trok. In de eerste stage gebeurde verder niet heel veel: Joey Logano was duidelijk de sterkste en won voor Kevin Harvick, Ryan Blaney en Kyle Busch.

Het ging al vroeg bijna fout voor Bowman (Bron: YouTube)

Ook in stage twee gebeurde weinig schokkends, hoewel play-offcoureur Kurt Busch nog even flink wat plaatsen verloor wegens een drive through penalty: bij een pitstop rolde een band even weg. Harvick domineerde de stage en won voor Blaney en Logano. Na de pitstops tijdens de caution kon de boel weer op gang gevlagd worden, met honderd ronden te gaan en Harvick op kop, voor Chase Elliott, Blaney en Kyle Larson, stuk voor stuk play-offcoureurs.

Met name dat Larson daar reed was belangrijk: op punten ging hij de laatste acht vrijwel zeker niet meer halen, maar met een zege zou hij dat wél halen. Met ruim vijftig ronden te rijden kwam de hele meute één voor één binnen en daar ging het fout voor de vrij dominante leider Harvick: hij reed te snel in de pitstraat en kreeg een drive through penalty. Brad Keselowski kwam van alle toppers het laatst binnen: tien ronden later dan de rest, wat hem in de slotfase mogelijk een voordeel kon geven dankzij versere banden.

Straf voor Harvick (Bron: YouTube)

Met nog twintig ronden te gaan was het wachten tot de boel echt zou ontbranden. Elliott reed op kop, Kyle Busch en Larson reden er een stukje achter, maar vooral Busch kwam in razend tempo dichterbij. Ook Larson begon het gat naar Elliott en Busch te dichten, maar dat was niet genoeg: hij móest winnen om zijn titelkansen in leven te houden. Dat lukte echter niet, want Elliott maakte geen fout en won voor alweer de derde keer dit jaar, het jaar waarin hij zijn eerste zege boekte. Kyle Busch werd tweede, Larson derde.

Larson ligt zo uit de titelstrijd, net als Bowman. Ook voor Blaney is het doek net gevallen: Kurt Busch hield hem van de laatste beschikbare plek voor de round of 8 af. Ook Brad Keselowsi, die nog niet zo gek lang geleden drie races achter elkaar won, ligt eruit. De onderstaande acht coureurs strijden in de komende drie races om een plekje in de Championship Four, de vier coureurs die in de laatste race beslissen wie de titel pakt.

Coureurs in round of 8
Kyle Busch
Kevin Harvick
Martin Truex Jr
Chase Elliott
Clint Bowyer
Joey Logano
Kurt Busch
Aric Almirola

Uitgeschakeld in round of 12
Ryan Blaney
Brad Keselowski
Kyle Larson
Alex Bowman

Uitgeschakeld in round of 16
Denny Hamlin
Austin Dillon
Erik Jones
Jimmy Johnson