Khashoggi-dubbelganger verliet consulaat kort na moord

Op camerabeelden die in handen zijn van CNN is te zien dat een man in de kleding van Jamal Khashoggi het consulaat verlaat kort nadat Khashoggi daar was omgebracht. CNN kreeg de beelden in handen via een hoge Turkse ambtenaar.

Het is de zoveelste bizarre wending in de zaak die maar geen einde lijkt te kennen. Op de beelden is te zien hoe een lid van het 15-koppige team dat speciaal was ingevlogen voor de moord op de journalist kort na de moord via de achterdeur naar buiten loopt. De man, Mustafa Al-Madani, droeg de kleding van Khashoggi. Ook had Al-Madani een valse baard en een bril op. Het enige verschil was de schoenen. 

De dubbelganger past goed in het verhaal dat Khashoggi levend het consulaat zou hebben verlaten, een versie die Saoedi-Arabië lang heeft volgehouden. In de nieuwste versie, een uit de hand gelopen vechtpartij, past hij echter totaal niet. Daarmee is ook dat verhaal in een klap ongeloofwaardig geworden. Of zoals de bron van CNN het zegt: "Je hebt geen dubbelganger nodig voor een ontvoering of een ondervraging. Ons oordeel is niet veranderd sinds 6 oktober. Dit was een moord met voorbedachten rade en het lijk werd uit het consulaat gebracht."