Nederland sluit Jeugdspelen af met zes medailles en 69e plek op medaillespiegel

Nederland heeft de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires afgesloten met zes medailles. Dat betekent dat de uit 41 sporters bestaande ploeg het toernooi afsluit op de 69e plek in de medaillespiegel, vooral doordat er wegens soms wat aparte kwalificatieregels uitermate veel landen waren die goud pakten, wat Nederland níet lukte. We zitten de Nederlandse medailles, één keer zilver en vijf keer brons, even op een rijtje.

Beachvolleybal - Zilver
Matthew Immers en Yorick de Groot hadden het in de kwartfinale aanvankelijk niet heel makkelijk met Timothy Brewster en John Schwengel, maar gaven de Amerikanen vooral in de tweede set toch duidelijk op de broek: 21-18, 21-12 en de plek in de halve finales was binnen.

In de halve finales dompelden ze de thuisfans in rouw door na een fraaie wedstrijd met 2-1 te winnen van Mauro Zelayeta en Juan Bautista Amieva Tarditti uit Argentinië, waarna ze in de finale het onderspit dolven tegen de Zweden David Ahman en Jonatan Hellvig: 20-22, 15-21. Zilver voor Immers en De Groot dus.

Judo
In de klasse tot 81 kilogram verloor Mark van Dijk gelijk van de Slowaak Alex Barto, maar in de herkansingen vocht hij zich via Rhys Allan uit Australië en Rihari Iki uit Nieuw-Zeeland naar de strijd om het brons. Daarin was hij Ahmed Rebahi uit Algerije de baas en dus pakte Van Dijk alsnog een medaille.

Inlineskaten
Merijn Scheperkamp begon prima met een vierde plek op de 1000 meter, het eerste onderdeel van het 'allroundtoernooi'. Een zevende plek op de afvalkoers volgde, waarna Scheperkamp afsloot met een keurige derde plek op de 500 meter en dat leverde ook hem brons op in het eindklassement.

Golf
Jerry Ji kende vooral een zeer sterke slotdag, waardoor hij dankzij onder meer een birdie op de laatste hole op kon schuiven naar de derde plek en dus was er ook voor hem brons.

Zeilen
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer kwamen uit in de gemengde Nacra-klasse. Daarin waren ze niet opgewassen tegen de oppermachtige Argentijnen, maar verder streden ze tot het eind mee om de medailles. Dat werd uiteindelijk brons, nadat ze in de afsluitende medalrace de tweede plek nog uit handen gaven.

Gewichtheffen
Enzo Kuworge is een zeldzaam Nederlands talent in het gewichtheffen. Hij was al de eerste 'olympische' Nederlander in de sport sinds 1968 en bekroonde dat nog eens met een fraaie bronzen medaille in de klasse boven 85 kilogram. Als Kuworge zich zo blijft ontwikkelen als in de laatste jaren is het zeker niet uitgesloten om eindelijk eens een Nederlander serieus mee te zien doen bij de senioren, over enkele jaren.