Vettel krijgt bijval van andere coureurs na gridstraf

Sebastian Vettel kreeg gisteren een gridstraf, omdat hij tijdens een rode vlag te ver reed. De rijders van Scuderia Toro Rosso nemen het nu op voor de Duitser en zijn het niet eens met de opgelegde sanctie.

De rode vlag van vrijdag was een gevolg door een fout van Charles Leclerc. De coureur van Sauber kwam naast de baan terecht en nam bij terugkomst op het asfalt het nodige grind mee. Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie.

"Het is best een zware straf", liet Pierre Gasly weten. "Als je heel voorzichtig voorbij rijdt aan de crash en daarna niet meer oplet, kun je makkelijk een straf als deze oplopen. In het verleden was het zo dat je gewoon moest opletten waar het was gebeurd en maakte je tussentijd niet uit. Dat werkte altijd in het verleden."

Ook Brendon Hartley twijfelt over de sanctie. "Het is, zeker onder natte omstandigheden, niet altijd makkelijk om van je gas te gaan. Dat kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Als Sebastian echt direct langzamer reed, vind ik het een hele zware straf."

Volgens Romain Grosjean, rijdend voor het team van Haas F1, is het niet altijd gemakkelijk om meteen op een rode vlag te anticiperen. "Soms krijg je hem op het goede moment en soms niet. Als je hem midden in een snelle bocht krijgt, is het best riskant om zoveel te vertragen."

Vettel is niet de eerste, die een straf krijgt wegens een te hoge snelheid tijdens een rode vlag-situatie. Ook Esteban Ocon werd eerder dit seizoen op een identieke manier gestraft.

Sinds dit seizoen geeft de minimale tussentijd van de sectie waar het incident plaatsvond de doorslag. De stewards gaven overigens ook aan dat de uitgedeelde straf voor een groot deel was uitgedeeld op basis van consistentie, gezien de eerdere gevallen in het huidige seizoen.