Volleybalsters sneuvelen in halve finales WK

De Nederlandse volleybalsters zijn op het WK in Japan gesneuveld in de halve finales. Servië bleek te sterk voor Nederland, dat wel voor het eerst in de geschiedenis de halve finales van het WK haalde.

Nederland begon vrij slordig, waardoor Servië gelijk een uiteindelijk voor de eerste set beslissend gat kon slaan. De tweede set werd een stuk spannender: Nederland werkte een achterstand knap weg en deed dat op 17-20 nog eens. Bij 24-21 volgden drie achtereenvolgende setpoints, onder meer door sterk spel van Lonneke Slöetjes en Nicole Koolhaas. De Servische sterspeelster Tijana Boskovic leidde haar ploeg weer terug in de set, maar met 28-26 trok Oranje de stand in de wedstrijd alsnog gelijk.

In de derde set had Nederland tot twee keer toe een voorsprong te pakken, maar Boskovic herstelde de boel en bracht Servië langszij, wat uiteindelijk ook tot setwinst leidde. De Serviërs liepen in set vier gelijk uit naar 3-8, maar nog één keer kon Nederland het gat dichten. Daar bleef het bij: tot twee keer toe werd een Servische voorsprong van twee punten ongedaan gemaakt, maar de derde keer lukte het niet en met 23-25 maakte Servië het met 1-3 af.

Nederland versloeg Europees kampioen Servië eerder nog met 3-0, maar topspeelster Brankica Mihajlovic werd in dat duel aan de kant gehouden, terwijl de andere sterspeelster - Boskovic - kampte met maagspierproblemen en dus ook niet speelde. Nederland kwam nog nooit verder dan een zevende plek op een WK, maar mag zaterdagochtend nog wel strijden om het brons.

In die wedstrijd neemt Nederland het op tegen Italië. Vooral de 19-jarige superster Paola Egonu hielp Italië met snoeiharde slagen langs China, hoewel de twee er wel een werkelijk zinderende finale van maakten: 25-18, 21-25, 25-16, 29-31, 17-15.