Tien jaar cel voor Azim A.

Tien jaar cel en tbs, dat is de uiteindelijke beslissing van de rechter die Azim A. te horen kreeg in de rechtbank van Groningen nadat hij in 2017 een fietser neerschoot, meldt het Algemeen Dagblad.

Het slachtoffer werd in de ochtend van 15 oktober neergeschoten in Groningen op de Korreweg nadat hij was staande gehouden door drie onbekende mannen, waaronder Azim A. Hij werd van de fiets getrokken en mishandeld. De rechtbank is overtuigd van het feit dat Azim A. heeft geschoten.

Door onder andere camerabeelden is gebleken dat er vijf kogels zijn gelost waaronder één in zijn rug. Hierdoor is het slachtoffer blijvend verlamd. De rechter vindt het poging tot doodslag. Het OM had een celstraf van twaalf jaar met tbs geëist.

Azim A. hield zich drie weken verborgen; sinds zijn aanhouding vertelde hij maar weinig. De aanleiding is nooit duidelijk geworden. Volgens een medeverdachte vond Azim A. het schieten fijn en vergeleek hij het met vogelschieten. Hij wilde zelfs het slachtoffer in het ziekenhuis opzoeken want de student moest dood.

Toch is er volgens de rechter onvoldoende bewijs voor moord met voorbedachte rade, hiemee blijft poging tot doodslag staan. Uit onderzoek blijkt dat de schoten binnen acht seconden zijn gelost nadat Azim werd vastgepakt door het slachtoffer tijdens de mishandeling. Daarom kan het schieten volgens de rechter een reactie op het vastpakken zijn geweest.

De andere twee werden ook veroordeeld, een kreeg een taakstraf van 160 uur. De ander kreeg een celstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk.