Man die agent met kettingslot mepte opgepakt

Op zondag 7 oktober is op Aruba een 37-jarige man uit Amsterdam in voorlopige hechtenis genomen omdat hij ervan verdacht wordt op 21 april 2018 een agent in burger te hebben mishandeld. Inmiddels is de man overgebracht naar Nederland. De man zou zonder enige aanleiding het slachtoffer met een kettingslot op het hoofd hebben geslagen. De agent was die middag aan het werk in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam, waar op dat moment enkele panden werden gekraakt.

De verdachte sloeg na de mishandeling op de vlucht waarbij hij een petje verloor. Ook liet hij het kettingslot achter. Hij bleek DNA-materiaal op het petje en het kettingslot te hebben achtergelaten waardoor de recherche hem na een DNA-hit op het spoor kwam. Ook was de man op camerabeelden te zien. Op 3 augustus kon de politie de man op verdenking van poging doodslag aanhouden.

Aanvankelijk had de rechter-commissaris op 6 augustus de vordering in bewaringstelling van de officier van justitie afgewezen omdat er geen ernstige bezwaren voor poging doodslag zouden zijn en omdat er geen sprake zou zijn geweest van een geschokte rechtsorde. De Raadkamer heeft op 20 augustus het appel dat de officier van justitie tegen deze beslissing had ingediend gegrond verklaard. De man bleek in de tussentijd echter uit het land te zijn gevlucht. Politie en justitie hebben de man vervolgens getraceerd op Aruba, alwaar hij op 7 oktober is aangehouden.