Danjuma helpt Oranje aan knap gelijkspel tegen België

Het Nederlands elftal heeft na de heerlijke zege op Duitsland ook een knap resultaat gehaald tegen België. In Brussel eindigde het treffen in 1-1.

Hoewel het slechts een vriendschappelijke ontmoeting betrof, stond er toch veel op het spel voor beide landen. België wilde de status van nummer 1 van de wereld bevestigen en bovendien de 'typische hoera-stemming van Nederland' beteugelen, zoals Dries Mertens het omschreef. Voor Oranje was het belangrijk om het optimisme vast te houden na de 3-0 overwinning in de Nations League op de Duitsers.

Tegen België ontspon zich eenzelfde soort duel. Nederland begon slap aan de wedstrijd en het verschil is dat de zuiderburen wel in staat bleken om matig verdedigen genadeloos af te straffen. De teller stond pas op vijf minuten toen een slecht verwerkte bal keihard binnen werd gevolleerd door Mertens. De vleugelspeler van Napoli stond precies op de juiste plek en joeg de bal gedediceerd in de bovenhoek, waarmee hij doelman Jasper Cillessen en twee verdedigers kansloos liet.

Nederland, gestart met zes andere namen dan zaterdag, bleef kalm en kwam via Arnaut Danjuma Groeneveld op 1-1 na 27 minuten spelen. De basisdebutant vormde het eindpunt van een vlijmscherpe counter, waar de ploeg steeds op loerde. De aanvaller van Club Brugge kreeg de bal op een presenteerblaadje van Memphis Depay, die de bal snel kreeg toegespeeld vanaf het middenveld.

Bondscoach Ronald Koeman zag zijn mannen meer en meer in het duel groeien zoals dat ook tegen Duitsland het geval was. Voor rust had Nederland zelfs op voorsprong kunnen komen, maar het schot van Quincy Promes spatte uiteen op de paal. Aan de overzijde greep Cillessen goed in na weer een slippertje in de verdediging.

Na rust was het opnieuw België wat uit de startblokken schoot, maar wederom toonde Cillessen zich een betrouwbare sluitpost. De doelman hield Oranje in de race en Nederland bleeft ook met de debuterende Pablo Rosario in de ploeg relatief eenvoudig overeind na een tweede helft met veel wissels en weinig hoogtepunten. De Belgen waren de betere, maar kwamen niet tot grote kansen.

Nederland was tien minuten voor het einde opeens wel tweemaal dicht bij de zege. Eerst werd een kopbal van Ake gestuit en daarna was het Rosario die de bal voor het inkoppen had. Zijn inzet ging echter naast, waardoor een tweede zege op een topland in korte tijd net niet gerealiseerd kon worden. Dat was gezien het spelbeeld ook te veel van het goede geweest voor Oranje, maar het gelijke spel is verdiend tegen de nummer 1 van de wereld.