OM eist tot 1,5 jaar voor 'het spelen van Sinterklaas '

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen tot 1,5 jaar en een beroepsverbod van 5 jaar geëist tegen twee bestuurders van de zorginstelling Buitenbeentje uit Paterswolde. Het OM verwijt hen voor ruim 850.000 euro te hebben gefraudeerd met PGB-gelden. Die gelden werden niet besteed aan zorg: “Ze betaalden bijvoorbeeld voor cliënten familievakanties, computers, fietsen, wasmachines, wasdrogers, caravanstalling, telefoonkosten, dierentuin-abonnementen en musical kaartjes.”

Uit onderzoek door de opsporingsdienst van de inspectie SZW blijkt dat de Stichting Buitenbeentje van 2011 tot en met 2013 op papier voor circa 1.000.000 euro PGB-zorg leverde aan tientallen cliënten. Het OM denkt dat in werkelijkheid het overgrote deel van de zorg werd uitgevoerd door externe zorgverleners, die op eigen naam werkten en ook zelf rechtstreeks betaald kregen. Buitenbeentje leverde –anders dan de papieren werkelijkheid suggereerde- nauwelijks zorg: “Het had niet eens het daarvoor benodigde zorgpersoneel in dienst,” zei de officier van justitie op zitting. Volgens het OM is zeker 850.000 euro aan gedeclareerde zorggelden, besteed aan andere zaken dan zorg. In totaal heeft de Stichting voor bijna € 400.000 aan goederen en diensten betaald voor cliënten. Het OM verwijt de twee bestuurders valsheid in geschrift en witwassen.

Zorgfraude ondermijnt stelsel
“De kadootjes konden door de cliënten worden “besteld”, of het werd gewoon uitgedeeld: Betaald uit PGB, speelde de Stichting Sinterklaas” zei de officier op zitting: “Het feitencomplex dat we in deze zaak zien is schokkend te noemen. (…) Er zijn tonnen bestemd voor zorgverlening voor andere doeleinden aangewend,” zei de officier. Het OM stelt dat het zorgstelsel is ondermijnd en het vertrouwen van cliënten is misbruikt door verdachten: “Doordat Buitenbeentje in veel gevallen het PGB-beheer deed, was voor veel cliënten niet duidelijk hoe de financieringsstromen liepen. Cliënten vertrouwden op verdachten. Zozeer dat ook bankpassen en pincodes aan haar ter beschikking werden gesteld.” Ook werden verantwoordingsformulieren blind getekend. Ondertussen werd er fors meer aan zorggelden gedeclareerd dan dat er aan zorg werd genoten. Een ouder verklaarde bij de Inspectie SZW: “Op het moment dat je geld nodig had om je zoon te helpen, dan was het geld op.”

Geëiste straffen
Tegen de secretaris van de stichting die ook de dagelijkse leiding had, eist het OM een gevangenisstraf van 18 maanden. Tegen de bestuursvoorzitter eist het OM een gevangenisstraf van 10 maanden: “Hij wist er vanaf, kon er iets aan doen maar hij heeft niet ingegrepen en meegeprofiteerd”. Tegen beide verdachten eist het OM ook een verbod op het uitoefenen van enig beroep in de zorgverlening, financiële verantwoording van zorg daaronder begrepen, voor de duur van vijf jaren.

Daarnaast eist het OM dat verdachten het wederrechtelijk verdiend vermogen van 850.000 euro betalen aan de staat, omdat misdaad niet mag lonen.