Politica verzint aanval om liposuctie te verzwijgen

In Indonesië gebeuren nog wel eens rare dingen rondom politici en in de afgelopen weken heeft men er weer een spraakmakende zaak bij. Het gaat om ene Ratna Sarumpaet, (inmiddels ex-)lid van het campagneteam van Prabowo Subianto, die volgend jaar een gooi hoopt te doen naar het presidentschap.

Ratna en haar kompanen hebben het niet zo op de regering van de huidige president, Joko Widodo. Dat leverde haar naar verluidt een pak slaag op: onlangs verscheen een foto waarop Ratna met een flink opgezwollen hoofd te zien was, waarna ze vertelde dat ze was aangevallen op het vliegveld van Bandung. De geruchten gingen al snel rond: het zou een politieke aanval geweest zijn van het kamp-Widodo, en onder meer Subianto sprak schande.

De politie deed uiteraard onderzoek naar de zaak, en wat bleek? Er was helemaal geen aanval geweest. "Er was geen aanval, dat was slechts een verzinsel, geïnspireerd door Satan", aldus Ratna. Volgens de vrouw bleef haar familie maar vragen wat er met haar gezicht was gebeurd, waarna ze een verhaal verzon over een pak slaag.

"Ik had nooit kunnen bedenken dat ik zo dom zou zijn, ik weet niet wat voor soort kwaad over mij heen is gekomen om zoiets te verzinnen. Dus voor de duidelijkheid: nee, ik ben niet aangevallen", gaf Ratna toe. Natuurlijk had haar opgezwollen hoofd wel een oorzaak, maar dat was iets anders: ze had een liposuctie ondergaan en wilde liever niet dat men daar achter zou komen.

Niet lang na haar bekentenis wilde Ratna er vandoor gaan, ze had plannen voor een conferentie in Chili. Dat was niet de bedoeling, want de politie wilde haar graag even spreken. Op het vliegveld van Banten werd ze dan ook opgepakt en inmiddels wordt Ratna verdacht van het 'verspreiden van nepnieuws'. 

Overigens moest de plastische chirurgie natuurlijk wel ergens van betaald worden en ook dat zou Ratna wel eens een probleempje op kunnen leveren. Ze gebruikte namelijk geld van dezelfde bankrekening die werd gebruikt om geld in te zamelen voor de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met een veerboot op het Tobameer in juni, waarbij vermoedelijk zo'n 170 mensen om het leven kwamen.