CSU krijgt op z'n lazer bij Beierse deelstaatverkiezingen

In de Duitse deelstaat Beieren vonden vandaag verkiezingen plaats en de CSU is niet blij met de voorlopige uitslag. Volgens de exitpoll van omroep ARD heeft de zusterpartij van de CDU namelijk flink in moeten leveren. Hoewel ze met circa 35,5 procent van de stemmen nog steeds de grootste partij is, is de partij wel haar absolute meerderheid kwijt. De verloren stemmen zijn met name naar Alternative für Deutschland (AfD) en Bündnis 90/Die Grünen gegaan. Het gevolg is dat er een coalitieregering gevormd zal moeten worden.

AfD komt met maar liefst 11 procent van de stemmen het Beierse Parlement binnenstormen. Ook Bündnis 90/Die Grünen maken een flinke slag: met 18,5 procent van de stemmen wordt ze de tweede partij van de deelstaat. De SPD lijkt het het hoofd te moeten buigen: ze halen volgens de exit-poll slechts 10 procent van de stemmen binnen.

Over twee weken vinden er deelstaatverkiezingen plaats in Hessen. Volgens NOS-correspondente Judith van de Hulsbeek is het voortbestaan van de 'Grote Coalitie' in gevaar als de CDU daar net zo'n nederlaag lijdt als de CSU nu in Beieren: "Het is onzeker of Merkel IV nog een interne vechtpartij kan overleven."