'Nederland in oorlog met Rusland'

In het televisieprogramma WNL op Zondag heeft minister van Defensie Marja Bijleveld gezegd dat Nederland in een cyberoorlog is met Rusland. Hoewel de oorlog niet officieel is verklaard wil de minister er wel bij zeggen dan Nederland af moet van de naïviteit.

Het bericht begin deze maand over de verijdelde hack waarbij vier Russische officieren zijn is nog maar het tipje van de sluier. De minister stelt dat oorlogsvoering is veranderd en dat digitale opsporing meer aandacht moet krijgen. Ze heeft bij de NAVO aangeboden Nederlandse cybersoldaten in te zetten en probeert de kennis zowel defensief als offensief te vergroten.

Minister Bijleveld noemt de term 'cyberoorlog' een figuurlijke term om aan te geven hoe ernstig de zaak is. Ze krijgt daarbij ook steun van andere kamerleden, zo vind Van Ojik van GroenLinks het 'begrijpelijk dat de minister de noodklok luidt'. En noemt buitenlandwoordvoerder van de VVD Sven Koopmans het 'gewoon de realiteit'.   

Met deze uitspraak en de onverwachtse bekendmaking van de hackpoging op het netwerk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag  lijken de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer het belang van cyberbeveiliigng aan te willen tonen. Bij de NAVO is het bijvoorbeeld nog niet echt duidelijk wanneer een cyberaanval als oorlogsverklaring kan worden gezien.