Nederlands Invictus Games team vertrekt dinsdag

24 Nederlandse (oud-)militairen vertrekken dinsdag 16 oktober naar Australië om mee te doen aan de Invictus Games 2018. Dit is een internationaal sportevenement, ontstaan uit een initiatief van de Britse prins Harry, voor zieke en gewond geraakte militairen en vindt plaats van 20 tot en met 27 oktober in Sydney, Australië.

Invictus Games
Meer dan 500 gewonde (voormalig) militairen vanuit 18 verschillende landen komen sportief tegen elkaar uit. Deze militairen hebben zich wereldwijd ingezet. De Invictus-sporters betaalden voor vrede en veiligheid een hoge prijs: een fysieke en/of mentale beperking voor het leven. Tijdens de sportwedstrijden strijden de militairen tegen elkaar, maar vooral met elkaar om zo het beste uit zichzelf, en de ander te halen. De Games staan dan ook voor meer dan sport alleen. Het gaat over de kracht van de menselijke geest. Voor de wil om door te gaan, respect en waardering. Een bekroning van de fysieke en mentale strijd die ze zijn aangegaan. Een gevecht waar ze als 'invictus', oftewel 'onoverwinnelijk, zijn uitgekomen.

Nederlands team
De letsels van de deelnemers zijn verschillend, maar het doel is gelijk: voor Nederland uitkomen tijdens de Invictus Games. De mannen en vrouwen nemen deel aan 11 verschillende sporten. Deze variëren van atletiek en zwemmen tot wielrennen en handboogschieten. Ook teamsporten staan op het programma. Nederland neemt deel aan het zitvolleybal en het onderdeel rolstoelbasketbal. Dit jaar wordt voor het eerst deelgenomen aan het zeilen.

2020
Nederland is in 2020 gastland voor de Invictus Games. Op initiatief van Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot, zelf ook veteraan, lukte het Nederland om de games binnen te halen. Den Haag zal als centrum van de Games fungeren. 

Een mooie toevoeging aan het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid gaat vieren.

Prins Harry en een deel van het Nederlands team (Foto: Ministerie van Defensie)
Prins Harry en een deel van het Nederlands team (Foto: Ministerie van Defensie)