Burgemeester Haarlem ondergedoken

De burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, is uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk ondergedoken. Hij wordt al enige tijd beveiligd door zwaarbewapende politieagenten. Het is nog onbekend waar de dreiging vandaan komt, zo maakt het Openbaar Ministerie bekend.

In Haarlem loopt de geruchtenmachine over de dreiging op volle toeren. Zo zouden het de exploitanten van een illegaal casino dat op last van de burgemeester is gesloten kunnen zijn. Bewoners van huizen met wietplantages die de gemeente uit hun woningen zetten? Of Hell's Angels? Begin 2017 sloot Wienen hun clubhuis en werden de drie kopstukken opgepakt op verdenking van onder meer afpersing en geweldpleging.

Haarlemmers willen zondag gaan demonstreren voor hun burgemeester. "Het is een kwalijke zaak dat in onze open democratische samenleving onze burgemeester onder moet duiken”, volgens de iniatiefnemers in een pamflet. "Toen het bericht kwam dat hij zelfs niet thuis kan wonen was de maat voor ons vol en het besluit snel genomen", vertelt woordvoerder Alain Timmers.

Wat er zondag gaat gebeuren weet hij nog niet precies. "Dat zijn we nu aan het uitdokteren. Het gaat ook niet zo lang duren, een half uurtje of een uurtje misschien. We kijken of we wat sprekers kunnen vinden. Maar hoe dan ook hoop ik dat veel mensen komen om te tonen dat wij dit in Haarlem niet pikken.”