Vanaf vandaag geen benzine en diesel meer aan de pomp

Mocht je vandaag gaan tanken en opeens allerlei vage termen op de pomp zien staan in plaats van het vertrouwde 'Euro95' of 'Diesel', dan komt dat vanwege nieuwe Europese wetgeving. Vanaf vandaag krijgen brandstoffen namelijk in de gehele EU dezelfde nieuwe naam, die in sommige gevallen wel voor wat verwarring kan zorgen.

Zo zullen de benzinevarianten die in Nederland bekend staan onder Euro95 en Euro98 voortaan door het leven gaan als E10 en E5. De term E10 komt sommigen misschien wel bekend voor, in onder andere Duitsland wordt die term al jaren gebruikt bij benzine waar 10 procent (bio)ethanol is toegevoegd. Om het echt goed duidelijk te houden hoeft de brandstof E10 in eerste instantie geen 10 procent ethanol meer te bevatten. Sommige oudere auto's kunnen nameijk slecht tegen ethanol, daarom zal het percentage er van langzaamaan worden verhoogd.

Uiteraard hebben we ook nog diesel, zo onderhand de meest gehate brandstof in diverse Europese binnensteden. Het is dan ook niet geheel verrassend dat de nieuwe term aan de pomp het enigszins verwarrende B7 wordt. In dit geval wordt de zeer duidelijk 'B' er voor gehangen om het percentage biodiesel in de brandstof aan te geven.

Aan de pomp zullen ook de kleurtjes langzaamaan gaan verdwijnen en moet het verschil tussen brandstoffen duidelijk worden gemaakt met nieuwe iconen. Voor benzines zijn dat cirkels, voor diesel afgeronde vierkanten en voor LPG (dat mag zijn naam wél houden) en andere gasvormige brandstoffen een afgeronde ruitvorm.

Nieuwe brandstoftermen
Nieuwe brandstoftermen