Drie Nederlandse basketbalteams in Europe Cup, Donar veel te sterk voor Leeuwarden

De FIBA Europe Cup, min of meer te zien als het vierde Europese niveau in het basketbal, kent dit seizoen drie Nederlandse clubs. Het Groningse Donar was na uitschakeling in de kwalificaties voor de Champions League al zeker van deelname, ZZ Leiden en New Heroes Den Bosch kwamen er nog bij.

De Boschenaren hadden thuis met 76-86 verloren van het Bulgaarse Balkan Botevgrad, maar konden ook nog door als een van de drie lucky losers, mocht het verschil in Bulgarije niet goedgemaakt kunnen worden. Dat lukte inderdaad niet, maar de ploeg hield knap stand: vanaf 2:53 minuten op de klok scoorden ze niet meer, maar de aanval van de Bulgaren werd afgeslagen en Den Bosch won met 66-68.

De ploeg moest ondertussen afwachten op de overige wedstrijden. ZZ Leiden speelde thuis tegen de Kapfenberg Bulls uit Oostenrijk, die in de eerste wedstrijd al met 79-62 geklopt werden. Thuis was Leiden wederom te sterk: 68-57 en dus was de plek in het reguliere seizoen binnen.

Voor Den Bosch viel het perfect uit: met een marge van -8 punten eindigden ze in het lijstje met lucky losers als gedeeld derde, samen met het Cypriotische Keravnos, maar op basis van het aantal gemaakte punten (144-128) plaatste Den Bosch zich voor het reguliere seizoen.

Ondertussen werd in de Dutch Basketball League ook gespeeld. Donar nam al snel een voorsprong tegen Aris Leeuwarden en stond dat ook niet meer af: 91-57, met Jordan Callahan (17 punten) als topscorer.