Wolff: '"Mentale terugslag' Bottas na helpen Hamilton"

Valtteri Bottas heet vermoedelijk een 'mentale tegenslag' te verwerken gekregen, zo tekent Motorsport.com op uit de mond van Mercedes-teambaas Toto Wolff. In Rusland moest de Fin zijn teamgenoot Lewis Hamilton noodgedwongen voor laten gaan, zodat hij op de finish meer punten kon pakken.

In het daaropvolgende weekend, tijdens de race in Japan, kon Bottas het tempo van Hamilton niet volgen. "Ik denk dat we moeten onthouden dat een racecoureur alles doet om races en kampioenschappen te winnen", aldus Wolff tegenover het eerdergenoemde medium. "Als je die mogelijkheid wegneemt, zorgt dat automatisch voor een soort mentale terugslag. Hij zegt dat hij daar geen last van heeft, maar ik geloof dat het wel een kleine rol speelt."

"Hij is een geweldige teamspeler en dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Om een voorbeeld te geven, we hadden een gesprek in de avond na Sochi en hij zei volledig te begrijpen waarom we teamorders gaven. 'Als ik in jullie schoenen had gestaan, zou ik hetzelfde doen', zei hij. 'Ik moet Lewis vanaf het begin van het seizoen verslaan en meer winnen, dan zet ik mezelf in de positie om het kampioenschap te winnen. Maak je om mij geen zorgen'."

Toch verwacht Wolff dat Bottas zijn oude niveau snel weer oppakt, zodat hij zichzelf mogelijkheden geeft om voor de wereldtitel te strijden. "Ik denk dat Valtteri nog een overwinning krijgt dit jaar en ik denk ook dat Valtteri nog heel veel gaat winnen. Hij gaat zijn derde seizoen in met Mercedes volgend jaar en gaat nog een stap maken. Hij heeft geleerd en zichzelf verbeterd waardoor hij zich voor volgend jaar ziet als iemand die het kampioenschap kan winnen. Dat is exact wat wij graag willen zien en dat komt goed."

En Bottas zelf? Die hoopt dit seizoen logischerwijs een race te winnen. "Dat is voor mij persoonlijk best belangrijk. Tijdens de race in Sochi voelde het alsof ik presteerde als een winnaar, maar ik won niet. Het is niet ideaal als je teamgenoot zoveel races wint en je zelf droog blijft staan. Maar we hebben nog vier races en vier kansen. We gaan het zien."